Σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εταιρείες που λειτουργούν και διαχειρίζονται πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης απέτυχαν να σταματήσουν τις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης «μεγάλης κλίμακας», μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι η «προσέγγιση και η επιρροή των λογαριασμών που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο» ενισχύθηκε μέσα στο 2023. Την ίδια στιγμή, η ρωσική παραπληροφόρηση έχει αυξηθεί στο X, το πρώην Twitter, από τότε που ο Elon Musk εξαγόρασε την εταιρεία.
Η μελέτη εξετάζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης που φέρουν την «υπογραφή» του Κρεμλίνου και υποστηρίζει ότι η προαναφερθείσα αύξηση ενισχύθηκε «ιδιαίτερα από την κατάργηση των προτύπων ασφαλείας στο Twitter».
«Σε απόλυτους αριθμούς, οι λογαριασμοί που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο συνεχίζουν να προσεγγίζουν μεγαλύτερο κοινό στις πλατφόρμες της Meta. Εν τω μεταξύ, το μέγεθος αυτού του κοινού υπερτριπλασιάστηκε στο Telegram», προσθέτει η έκθεση.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, υιοθετήθηκαν αυστηρότεροι κανόνες για τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες, βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).
Όλες οι μεγάλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να συμμορφώνονται με τους αυστηρότερους κανόνες του DSA, που απαιτούν μια πιο επιθετική προσέγγιση – κάτι που συμπεριλαμβάνει την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εάν ο DSA είχε λειτουργήσει νωρίτερα, οι εταιρείες που λειτουργούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα είχαν παραβιάσει τα νομικά τους καθήκοντα – κάτι που θα οδηγούσε σε πιθανά πρόστιμα.
«Κατά τη διάρκεια του 2022, το κοινό και η απήχηση των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης που ευθυγραμμίζονται με το Κρεμλίνο αυξήθηκαν σημαντικά σε όλη την Ευρώπη», κατέληξε η μελέτη.