Ένα μουσείο που χτίστηκε στην Αλβανία τη δεκαετία του 1980 για να τιμήσει τον Ενβέρ Χότζα μετατρέπεται σε κέντρο εκπαίδευσης στους υπολογιστές για νέους, καταργώντας ένα τελευταίο απομεινάρι εκείνης της περιόδου.
Το κτίριο φιλοξενούσε προσωπικά υπάρχοντα και τεράστιες φωτογραφίες του Χότζα, η κυβέρνηση του οποίου χαρακτηριζόταν από τη διακηρυγμένη σταθερή προσήλωσή στον αντιρεβιζιονιστικό Μαρξισμό-Λενινισμό.
Τώρα, το πρώην μουσείο, που επανασχεδιάστηκε από τον Ολλανδό αρχιτέκτονα Γουίνι Μάας, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει εκατοντάδες νέους Αλβανούς που θα εκπαιδευτούν στην τεχνολογία των υπολογιστών και τον προγραμματισμό – μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης για στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αρχικοί αρχιτέκτονες, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και η κόρη του Χότζα, Πρανβέρα, σχεδίασαν το κτίριο σε σχήμα πυραμίδας, δοξάζοντας τον Χότζα ως αιγυπτιακό φαραώ. Το μουσείο ολοκληρώθηκε το 1988, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του και δύο χρόνια πριν την κατάρρευση του κομουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας.
Μετά τη συντριβή του κομμουνισμού στη χώρα, οι πυραμίδες του κτιρίου -που διατηρήθηκαν κατά την ανακαίνιση- χρησιμοποιήθηκαν από παιδιά ως τσουλήθρα, ελλείψει παιδικών χαρών. Το ανακαινισμένο, κυκλικό εξωτερικό αποτελείται από σκάλες που ανεβαίνουν ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες, για να αποκτήσουν μια πανοραμική θέα της πρωτεύουσας των Τιράνων.
Οι Αλβανοί ήταν επί χρόνια διχασμένοι σε σχέση με το πώς θα προσάρμοζαν το κτίριο, με κάποιους να απαιτούν την κατεδάφισή του και άλλους να θέλουν να το διατηρήσουν για την αρχιτεκτονική του. Τα επόμενα χρόνια, φιλοξένησε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, έναν τηλεοπτικό σταθμό, ακόμη και αξιωματούχους του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της συμμαχίας για να σταματήσει ο πόλεμος στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο, το 1999.
Φωτογραφία από Diego Delso υπό Creative Commons