Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε πως θα φιλοξενήσει την πρώτη σύνοδο κορυφής στον κόσμο για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Bletchley Park, στο οποίο στεγαζόταν, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η βασικότερη υπηρεσία αποκρυπτογράφησης της Βρετανίας.
Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα φιλοξενήσει τη συνάντηση -η οποία θα καλέσει διάφορες κυβερνήσεις, κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και experts- ώστε να συζητήσουν για την «ασφαλή ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αιχμής».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών του ερχόμενου Νοεμβρίου, όπως είπε η βρετανική κυβέρνηση, «εξετάζοντας τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, με συζητήσεις γύρω από το πώς μπορούν να μετριαστούν μέσω διεθνώς συντονισμένης δράσης».
«Για να ενστερνιστούμε πλήρως τις εξαιρετικές ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει να αντέξουμε και να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα αναπτυχθεί με ασφάλεια τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Rishi Sunak.
«Με τη συνδυασμένη δύναμη των διεθνών συνεργατών μας, της ακμάζουσας βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης και της ακαδημαϊκής κοινότητας των ειδικών, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ταχεία διεθνή δράση που χρειαζόμαστε για την ασφαλή και υπεύθυνη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σε όλο τον κόσμο».
Δεν είναι ακόμη σαφές ποιες εταιρείες, κυβερνήσεις ή ερευνητές θα παρευρεθούν στην εκδήλωση. Οι πρωτοπόροι της κούρσας της τεχνητής νοημοσύνης είναι κυρίως μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Microsoft -βασικός υποστηρικτής του δημιουργού του ChatGPT, της OpenAI- η Google, η οποία κατέχει το chatbot Bard, και η Meta, η οποία είναι υπεύθυνη για το μοντέλο Llama.
Η Μεγάλη Βρετανία φιλοξενεί πολλές κορυφαίες εταιρείες που ασχολούνται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την εμπορική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η DeepMind, το AI lab και η Synthesia, μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν βίντεο μέσω AI.
Το διάσημο κτίριο Bletchley Park ήταν το σπίτι των «codebreakers» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι, το 1941, βοήθησαν να «σπάσει» ο κώδικας της μηχανής Enigma, που χρησιμοποιούσε η ναζιστική Γερμανία.
Η επιχείρηση, με επικεφαλής τον Άγγλο μαθηματικό, επιστήμονα και κρυπτογράφο, Alan Turing, κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει μηνύματα σχετικά με τη γερμανική στρατιωτική στρατηγική. Ο Turing θεωρείται ευρέως ως ο πατέρας της θεωρητικής επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η πιο πρόσφατη τεχνολογία που στοχεύει η Βρετανία – και στην οποία θέλει να θέσει παγκόσμια πρότυπα. Τον Ιούνιο, η Sunak χαρακτήρισε τη Βρετανία ως το «σπίτι των παγκόσμιων κανονισμών ασφάλειας για την τεχνητή νοημοσύνη».