Η SK Telecom, ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Νότιας Κορέας, προχώρησε στη δημοσίευση μιας λευκής βίβλου, μέσω της οποίας ασκεί κριτική στην τεχνολογία του 5G. Το έγγραφο, που φέρει τον τίτλο «Lessons Learned from 5G, Key 6G Requirements, 6G Network Evolution and 6G Spectrum», υποστηρίζει ότι, παρά το ότι το 5G έλαβε ευρεία δημοσιότητα, απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες.
Αρχικά, το 5G προβλήθηκε ως μια επαναστατική τεχνολογία που θα επέτρεπε διάφορες εφαρμογές, όπως η αυτόνομη οδήγηση, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και τα digital twins. Ωστόσο, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αναφορά, αυτοί οι τομείς ανάπτυξης δεν παρουσίασαν την αναμενόμενη επιτυχία, λόγω μιας σειράς παραγόντων, όπως οι περιορισμοί των συσκευών, η ωριμότητα της τεχνολογίας, η έλλειψη ζήτησης και οι ρυθμιστικές ανησυχίες.
Η μελέτη του νοτιοκορεατικού παρόχου σημειώνει ότι ορισμένοι από τους στόχους που έθεσε η International Telecommunication Union για το 5G έχουν επιτευχθεί, αλλά πολλοί απέχουν ακόμη πολύ από την ολοκλήρωση τους. Αυτό οδήγησε σε διογκωμένες προσδοκίες από τους καταναλωτές, οι οποίοι ανέμεναν ένα σημαντικό τεχνολογικό άλμα, παρόμοιο με τη μετάβαση από το 3G στο 4G. Αντίθετα, το 5G αποτέλεσε περισσότερο μια σταδιακή βελτίωση της υπάρχουσας τεχνολογίας, καθιστώντας την λιγότερο «αισθητή» για τους χρήστες.
Παρά την κριτική, το έγγραφο αναγνωρίζει ότι το 5G έχει ορισμένα πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, η ίδια η SK Telecom έχει δει μείωση κατά 70% στο κόστος δεδομένων ανά gigabyte σε σύγκριση με το LTE, ενώ οι χρήστες του 5G καταναλώνουν 50% περισσότερα δεδομένα από τους χρήστες δικτύων προηγούμενης γενιάς.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η επερχόμενη τεχνολογία 6G, η οποία αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της το 2030, μπορεί να λάβει υπόψη τις αδυναμίες του 5G. Ως εκ τούτου, ο πάροχος ζητά μια συλλογική προσέγγιση μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών του οικοσυστήματος, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα use cases, καλύτερη διαχείριση φάσματος και απλούστερες επιλογές αρχιτεκτονικής.
Η SK Telecom προβλέπει πως η τεχνητή νοημοσύνη, η ενεργειακή απόδοση και η κβαντική ασφάλεια θα αποτελέσουν τα «megatrends» που θα διαμορφώσουν την επόμενη γενιά των τηλεπικοινωνιών. Στη «Λευκή Βίβλο του 6G», ο πάροχος προέβλεψε ότι η εμπορευματοποίηση του 6G, που αναμένεται να συμβεί γύρω στο 2030, θα οδηγήσει σε αυτές τις τάσεις και ότι αυτές θα εξαπλωθούν σε όλα τα τμήματα του δικτύου.