Τα μοντέλα generative τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μια σειρά εργασιών, κάτι που έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να φοβούνται πως θα χάσουν τη δουλειά τους. Μια νέα μελέτη της IBM δείχνει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να φοβούνται την τεχνολογία, αλλά να τη χρησιμοποιούν προς όφελος τους.
Η έκθεση της IBM αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζει τα επιχειρηματικά μοντέλα, ειδικά στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για να πραγματοποιηθούν οι διάφορες επιχειρηματικές διεργασίες, αλλά και το πώς επηρεάζει τις θέσεις εργασίας.
Για να βρει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, η IBM άντλησε δεδομένα από δύο προηγούμενες μελέτες: μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 3.000 στελέχη C-level σε 28 χώρες και μια δεύτερη που έγινε σε 21.000 εργαζόμενους, σε 22 χώρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα προκαλέσει αναμφίβολα αλλαγές στο εργατικό δυναμικό και τις επιχειρήσεις, αλλά όχι απαραίτητα προς το χειρότερο.
Τα στελέχη που συμμετείχαν υπολογίζουν ότι το 40% του εργατικού δυναμικού τους θα πρέπει να αποκτήσει εκ νέου δεξιότητες μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, λόγω της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης, φτάνοντας συνολικά, σύμφωνα με τα στατιστικά της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα 1,4 δισεκατομμύρια από τα 3,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.
Ωστόσο, το 87% αυτών των στελεχών αναμένει ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει τους ρόλους αντί να τους αντικαταστήσει. Σύμφωνα με την έρευνα, εκείνοι που θα προσαρμοστούν επιτυχώς στις «αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στην εργασία, αναφέρουν αύξηση εσόδων 15% κατά μέσο όρο» και όσοι επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη «βλέπουν 36% υψηλότερο ρυθμό αύξησης εσόδων από τους ανταγωνιστές τους».
«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους, αλλά οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσουν εκείνους που δεν το κάνουν», τονίζει χαρακτηριστικά η IBM. Κάπως έτσι, μετατοπίζονται τεχνικές δεξιότητες που είχαν συνήθως προτεραιότητα, όπως η επάρκεια στο STEM. Ο λόγος είναι ότι εργαλεία όπως το ChatGPT επιτρέπουν στους εργαζόμενους να κάνουν περισσότερα με λιγότερες γνώσεις, όπως σημειώνεται στην έκθεση.
Πλέον, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε άλλες δεξιότητες, όπως η διαχείριση της ομάδας, η ικανότητα αποτελεσματικής εργασίας σε ομαδικά περιβάλλοντα, η ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας και η προθυμία προσαρμογής στην αλλαγή, παράγοντες που έχουν μετατοπιστεί στις πιο κρίσιμες δεξιότητες που απαιτούνται για το 2023.