Η SK Telecom (SKT) παρουσίασε το όραμά της για την εποχή του 6G, προβλέποντας πως η τεχνητή νοημοσύνη, η ενεργειακή απόδοση και η κβαντική ασφάλεια θα αποτελέσουν τα «megatrends» που θα διαμορφώσουν την επόμενη γενιά των τηλεπικοινωνιών.
Στη «Λευκή Βίβλο του 6G», ο κορεατικός πάροχος προέβλεψε ότι η εμπορευματοποίηση του 6G, που αναμένεται να συμβεί γύρω στο 2030, θα οδηγήσει σε αυτές τις τάσεις και ότι αυτές θα εξαπλωθούν σε όλα τα τμήματα του δικτύου. Επιπλέον, τεχνολογίες όπως το δίκτυο ραδιοπρόσβασης (RAN), το core network κ.α. αναμένεται πως θα εξελιχθούν για την εποχή του 6G.
Η SKT καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, λαμβάνοντας υπόψη το ταχέως αυξανόμενο ενδιαφέρον για εργαλεία generative AI, όπως το ChatGPT, αναμένεται πως η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει «ζωτικό ρόλο στην καινοτομία σε πολλούς τομείς και στην επίλυση προβλημάτων που δεν είχαν επιλυθεί προηγουμένως», όταν έρθει το 6G. Ο πάροχος προσθέτει ότι διεξάγει έρευνα και ανάπτυξη που ενσωματώνει την τεχνολογία AI στα τηλεπικοινωνιακά του συστήματα.
Η ενεργειακή απόδοση αναγνωρίζεται «ως σημαντικός παράγοντας στο σχεδιασμό τηλεπικοινωνιακών δικτύων», καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κρίση της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρεται στην έκθεση, και οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων αναμένεται να επικεντρωθούν σε αυτό κατά την ανάπτυξη δικτύων 6G.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη της SKT, στην εξαιρετικά «ευφυή εποχή του 6G», πτυχές όπως η ασφάλεια του δικτύου και των δεδομένων, καθώς και η προστασία των προσωπικών πληροφοριών, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία. Ως εκ τούτου, «το 6G θα πρέπει να σχεδιαστεί μέσα σε μια στιβαρή δομή που θα βασίζεται στο zero trust για την ασφάλεια των πελατών». Όσον αφορά στις απαιτήσεις, επισημαίνει ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών πρέπει να ανακαλύψει «6G killer services».
«Ως εκ τούτου, για να αναζωογονήσουμε τις σχετικές βιομηχανίες και να δημιουργήσουμε συνέργειες μέσω του 6G, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα ενδιαφέροντα των πελατών, όπως η καινοτομία στον τρόπο ζωής, στη βελτίωση της απόδοσης της υποδομής δικτύου και τη σύγκλιση με μελλοντικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Όλοι οι συμμετέχοντες στο σχετικό οικοσύστημα πρέπει να σκεφτούν μαζί για να ανακαλύψουν προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να βιωθούν μόνο στο 6G», αναφέρεται στην έκθεση.
Τονίζεται, επίσης, η σημασία της προετοιμασίας των υποδομών, ώστε να είναι ικανή να υποστηρίζει νέους τύπους συσκευών και τεχνολογιών, όπως η εκτεταμένη πραγματικότητα (XR), η αστική αεροπορική κινητικότητα (UAM), τα αυτοοδηγούμενα και τα ολογραφικά ρολόγια. Η SKT σημειώνει πως οι εργασίες για την τυποποίηση του 6G θα πρέπει να επικεντρώσουν στις «πιθανότερες επιλογές αρχιτεκτονικής», ώστε να αποφευχθεί η αναπαραγωγή «του κατακερματισμού των επιλογών αρχιτεκτονικής στο 5G».
Κατά την εισαγωγή του 6G, «είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί μια αρχιτεκτονική που μπορεί να διατηρήσει την ποιότητα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας που βιώνουν οι πελάτες, σε επίπεδο ίσο ή υψηλότερο από αυτό των υπαρχουσών υπηρεσιών». Για να γίνει αυτό, η εταιρεία συνιστά την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα μπορούν να «μεγιστοποιήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών και να επιτρέψουν τη συνύπαρξη και την εξέλιξη μεταξύ των γενεών».
Άλλες βασικές απαιτήσεις περιλαμβάνουν «ισχυρά προϊόντα και υπηρεσίες 6G», τεχνολογίες που μπορούν να επεκτείνουν την κάλυψη και τεχνολογίες που μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση θερμότητας και ενέργειας των συσκευών.