Η Telefónica και η Sateliot ανακοίνωσαν ότι επέκτειναν την εμβέλεια του 5G στο διάστημα, «για πρώτη φορά στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών».
Η δοκιμή, η οποία εποπτεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, παρείχε επέκταση της δορυφορικής κάλυψης του δικτύου της Telefónica μέσω τυπικής περιαγωγής GSMA χρησιμοποιώντας μια κανονική κάρτα SIM σε μια κινητή συσκευή IoT, η οποία μπορεί να μεταβεί στο δίκτυο Sateliot.
Η τεχνική «Store & Forward» εφαρμόστηκε για την ολοκλήρωση της δοκιμής, η οποία περιγράφεται ως μέθοδος ελέγχου ταυτότητας δύο βημάτων και δημιουργήθηκε για την υποστήριξη τυπικής περιαγωγής από κάποιον πάροχο, προσαρμοσμένη στο μη επίγειο δίκτυο, σε χαμηλή τροχιά.
Η τεχνολογία αποθηκεύει δεδομένα όταν ο δορυφόρος δεν είναι σε θέση να συνδεθεί με έναν επίγειο σταθμό και τα προωθεί καθώς εισέρχεται στο εύρος κάλυψης. Αυτό είναι χρήσιμο για τις «ανεκτικές σε καθυστέρηση» υπηρεσίες IoT της Sateliot για τον αστερισμό που αναπτύσσει η εταιρεία, όπου ο αριθμός των δορυφόρων είναι ακόμα περιορισμένος.
Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι αυτό αποδεικνύει πως μια τυπική σύνδεση περιαγωγής μπορεί να πιστοποιηθεί από την υποδομή της Telefónica μέσω της Sateliot και, τελικά, ότι η τελευταία μπορεί να εισέλθει σε εμπορική λειτουργία για διαστημική συνδεσιμότητα το 2024.
Όλα αυτά σημαίνουν, όπως λένε οι εταιρείες, ότι η Telefonica θα είναι ο πρώτος πάροχος που θα παρέχει στους πελάτες της συνδεσιμότητα «NB-IoT everywhere-in-the-planet» μέσω ενός συνδυασμού κυψελοειδούς και δορυφορικού προτύπου NB-IoT και με συμβατές συσκευές. Αυτό φαίνεται πως θα οδηγήσει στην παροχή συνδεσιμότητας IoT 5G σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Υπάρχουν πολλές πρωτιές που διεκδικούνται αυτή τη στιγμή στον χώρο δορυφορικής συνδεσιμότητας, μερικές από αυτές δύο φορές. Την Τρίτη, η Lynk είπε ότι πραγματοποίησε αμφίδρομες φωνητικές κλήσεις μέσω του δικτύου της, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο YouTube ως απόδειξη και ισχυριζόμενη ότι αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτιά.
Ωστόσο, η ανταγωνιστική D2D AST SpaceMobile έκανε τον ίδιο ισχυρισμό τον Απρίλιο, όταν μαζί με την AT&T, τη Vodafone και τη Rakuten, είπε ότι χρησιμοποίησε το δικό της δορυφορικό δίκτυο για να πραγματοποιήσει αμφίδρομη φωνητική κλήση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.