Ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο του περιεχομένου θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσωρινό κλείσιμο διαδικτυακών πλατφορμών, αλλά μόνο «σε ακραίες περιπτώσεις» και μετά από τη δέουσα διαδικασία, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, περισσότερες από 60 ΜΚΟ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινίσει ότι ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) δεν θα χρησιμοποιηθεί για διακοπές λειτουργίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια ταραχών στην ΕΕ. Οι φόβοι προκλήθηκαν από σχόλια που έκανε ο Breton μετά από πρόσφατες διαδηλώσεις στη Γαλλία.
Ακτιβιστές προειδοποίησαν ότι η δήλωση του Breton θα μπορούσε, επίσης, να χρησιμοποιηθεί από κυβερνήσεις σε χώρες όπως το Ιράν και η Ινδία, οι οποίες εφαρμόζουν ολοένα και περισσότερο διακοπές λειτουργίας της πρόσβασης στο διαδίκτυο για να καταπνίξουν τις διαφωνίες και την πολιτική συζήτηση.
«Η Ευρώπη υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης και ένα ουδέτερο και ανοιχτό Διαδίκτυο και αντιτίθεται σθεναρά σε αποφάσεις όπου το περιεχόμενο, οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές μπλοκάρονται ή υποβαθμίζονται σε αυθαίρετη και αδικαιολόγητη βάση», ανέφερε ο Breton σε επιστολή που εστάλη στον οργανισμό Access Now και σε άλλους.
Σύμφωνα με τον νόμο DSA, εταιρείες όπως οι κολοσσοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και TikTok θα πρέπει να συμμορφωθούν με ένα μεγάλο σύνολο κανόνων, συμπεριλαμβανομένης της «ταχείας» αφαίρεσης παράνομων τμημάτων περιεχομένου μόλις υπάρχει η σχετική ειδοποίηση.
Πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ θα υποβληθούν, επίσης, σε έλεγχο, για να διαπιστωθεί εάν περιορίζουν επαρκώς τη διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου, όπως η παραπληροφόρηση. Στη συνέχεια θα πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια για την αντιμετώπιση πιθανών ζητημάτων.
Ο Breton είπε ότι ο DSA θα περιλαμβάνει κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων προστίμων έως και 6 τοις εκατό των παγκόσμιων εσόδων των εταιρειών και, «σε ακραίες περιπτώσεις, προσωρινές διακοπές λειτουργίας».
Οι πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της νομοθεσίας της ΕΕ θα μπορούσαν «ως έσχατη λύση» να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα «προσωρινής αναστολής ή περιορισμού της πρόσβασης, στις πιο εκτεταμένες καταστάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται «συστημικές αποτυχίες τερματισμού παραβιάσεων που συνδέονται με εκκλήσεις για βία ή ανθρωποκτονία από αμέλεια».
Ο Γάλλος πολιτικός είπε ότι «οι δικαστές θα είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν εάν κινδυνεύει η ζωή ή η ασφάλεια των πολιτών μας». «Σε όλες τις περιπτώσεις, θα τηρηθεί η δέουσα διαδικασία και τα δικαστήρια θα έχουν τον τελευταίο λόγο», είπε.