Καθώς η Google και η Apple κυριαρχούν στην αγορά των διαδικτυακών χαρτών, χρεώνοντας τους developers εφαρμογών για πρόσβαση στις υπηρεσίες τους, μερικές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες συνασπίζονται για να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας καινούργιας επιλογής.
Ένα γκρουπ εταιρειών που σχηματίστηκε από τις Meta, Microsoft και Amazon Web Services, μαζί με την TomTom, δημοσίευσε δεδομένα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις διάφορες εταιρείες να δημιουργήσουν τους δικούς τους χάρτες, χωρίς να χρειάζεται να βασίζονται στην Google ή την Apple.
Το Overture Maps Foundation, το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, συγκέντρωσε 59 εκατομμύρια «σημεία ενδιαφέροντος», όπως εστιατόρια, δρόμους και άλλα ορόσημα. Τα δεδομένα έχουν καθαριστεί και μορφοποιηθεί, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν ως βασικό επίπεδο για νέες εφαρμογές maps.
Η Meta και η Microsoft συνέλεξαν και δώρισαν τα δεδομένα στην Overture, σύμφωνα με τον Marc Prioleau, εκτελεστικό διευθυντή του OMF. Τα συγκεκριμένα δεδομένα είναι συχνά δύσκολο να συλλεχθούν και να αδειοδοτηθούν και η δημιουργία δεδομένων χαρτών απαιτεί πολύ χρόνο και προσωπικό για τη συλλογή και τον καθαρισμό τους, όπως δήλωσε ο ίδιος.
Για πολλές εταιρείες, οι χάρτες της Google και της Apple δεν είναι ιδανικοί, καθώς δεν παρέχουν πρόσβαση στα ίδια τα δεδομένα. Αντίθετα, επιτρέπουν στους developers εφαρμογών να χρησιμοποιούν τους χάρτες τους ως υπηρεσία και, σε πολλές περιπτώσεις, χρεώνουν κάθε φορά που υπάρχει πρόσβαση στον εκάστοτε χάρτη. Η Overture προσφέρει μόνο τα υποκείμενα δεδομένα, αφήνοντας τις εταιρείες να δημιουργήσουν το δικό τους λογισμικό πάνω σε αυτά.
Οι ψηφιακοί χάρτες είναι σημαντικοί για πολλές mobile εφαρμογές. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η επαυξημένη πραγματικότητα και τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα, απαιτούν, επίσης, λογισμικό χαρτογράφησης υψηλής ποιότητας για να λειτουργήσουν. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της Overture, οι εταιρείες μπορούν να ενσωματώσουν τις πληροφορίες τους, όπως ακριβείς τοποθεσίες delivery, για να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους.
Η Overture δεν είναι ο πρώτος οργανισμός που προσπαθεί να δημιουργήσει δεδομένα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα ή φθηνά. Το OpenStreetMap, που ιδρύθηκε το 2004, δημιουργεί χάρτες χρησιμοποιώντας crowdsourced data. Η Meta χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα στους χάρτες που εμφανίζει εντός των εφαρμογών της. Ο Prioleau, ο οποίος εργαζόταν στη Meta μέχρι τις αρχές του έτους, λέει ότι η Overture επιδιώκει να διακρίνει τα δεδομένα της από αυτά του OpenStreetMap με το να τα επιμελείται περισσότερο.
Μια μεγάλη πρόκληση είναι η διατήρηση των δεδομένων ενημερωμένα, καθώς οι επιχειρήσεις κλείνουν και οι δρόμοι αλλάζουν. Ο οργανισμός ελπίζει ότι τα μέλη του μπορούν να συνεισφέρουν αρκετές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για να επιτρέψουν την τακτική διάθεση ενημερώσεων. Ο Prioleau οραματίζεται τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και άλλων αυτοματοποιημένων τεχνικών, για αυτόν τον σκοπό.