Τις βαλίτσες τους για τον Παναμά, όπου θα πραγματοποιηθεί η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023 – World Robot Olympiad από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου, ετοιμάζουν οι 7 ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας. Η ελληνική αποστολή αναδείχθηκε από τους προκριματικούς αγώνες για την Ολυμπιάδα που διοργανώθηκαν από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας, WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την Cosmote.
Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (WRO) είναι ένα σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, αλλά και της ικανότητάς τους για επίλυση προβλημάτων. Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023, με θέμα «Συνδέοντας τον κόσμο», συμμετέχουν ομάδες από περισσότερες από 90 χώρες.
Οι ομάδες που διακρίθηκαν στους προκριματικούς
Τα ρομποτικά έργα των ελληνικών ομάδων που διαγωνίστηκαν φέτος στους προκριματικούς για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στις κατηγορίες Robo Mission (REGULAR), Future Innovators (OPEN), Future Engineers και RoboSports, διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν στη σύνδεση (ψηφιακή αλλά και φυσική) ανθρώπων και χώρων με έναν ασφαλή, αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο.
Οι ομάδες που διακρίθηκαν και αποτελούν την ελληνική αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, είναι οι: Μinders, Smartbirds, BitLab1, Teamword Happines, Save Energy, JoFre, και Evripos Robotics.
H ομάδα Minders, με το έργο Aqua Byte, πρότεινε τη φιλοξενία και επεξεργασία δεδομένων σε server farms στο βυθό της θάλασσας. Η δημιουργία αυτόνομων server rooms που βυθίζονται σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα, έχει σκοπό την αξιοποίηση της χαμηλής θερμοκρασίας του βυθού. To server room, εάν αντιληφθεί δυσλειτουργία (μέσω αισθητήρων), μεταφέρει τα δεδομένα σε άλλον server κι αναδύεται. Με το που αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας, εντοπίζεται (από camera) και ξεκινάει το αυτόνομο πλωτό σκάφος για την περισυλλογή του.
Η ομάδα Smartbirds κατασκεύασε ένα πλεούμενο αυτόνομο ρομποτικό σύστημα Xnode, που με τη χρήση GPS μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Φέρει ασύρματες τεχνολογίες ικανές για αναμετάδοση τηλεπικοινωνιακού σήματος, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως σταθμός IoT για τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων. Να τονιστεί ότι η ομάδα έχει εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα μας στο παρελθόν λαμβάνοντας την 3η θέση στον κόσμο το 2017 και τη 2η θέση παγκοσμίως το 2019 σε ισάριθμες προκρίσεις στους τελικούς της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.
Στις κατηγορίες RoboMission και RoboSports με το νέο συναρπαστικό παιχνίδι Double Tennis, επικράτησε και προκρίθηκε στην Ολυμπιάδα η Καλαματιανή ομάδα BitLab1.
Η κατηγορία με τις περισσότερες συμμετοχές και τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό ήταν η RoboMission, όπου οι μαθητές προγραμμάτισαν τα ρομπότ τους την ημέρα του διαγωνισμού και έκαναν επί τόπου αλλαγές, με βάση τον κανόνα – έκπληξη που μαθαίνουν, όπως ακριβώς γίνεται στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Οι ομάδες που προκρίθηκαν ήταν, για το Δημοτικό η ομάδα Teamwork Happiness από την Πάτρα, για το Γυμνάσιο η Λαρισινή ομάδα Save Energy και για το Λύκειο η ομάδα JoFre από την Αττική.
Τέλος, στην κατηγορία Future Engineers, τον διαγωνισμό αυτόνομης οδήγησης αυτοκινήτου – ρομπότ, η οποία έγινε στη Χαλκίδα, την πρωτιά κατέκτησε η ομάδα Evripos Robotics από τη Στερεά Ελλάδα.
7 μετάλλια και 18 θέσεις στην πρώτη δεκάδα για την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής
Η Ελλάδα συμμετέχει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από το 2009, έχοντας μέχρι σήμερα κατακτήσει 7 μετάλλια και 18 θέσεις στην πρώτη δεκάδα. Μάλιστα στην περσινή Ολυμπιάδα, η χώρα μας είχε αναδειχτεί 1η δύναμη στην Ευρώπη και 4η παγκοσμίως ανάμεσα σε 73 χώρες.
Οι πρωτοβουλίες και δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης της Cosmote για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM έχουν ωφελήσει συνολικά περισσότερους από 224.000 μαθητές και καθηγητές και εντάσσονται στη στρατηγική της για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων ανάμεσα στις οποίες είναι και η ψηφιακή ενσωμάτωση. Γιατί ένας κόσμος στον οποίο η τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε όλους, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.