H Dell’Oro προβλέπει ότι τα έσοδα από το Open RAN θα επιβραδυνθούν για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια ανάπτυξης, με την εταιρεία να αναφέρει, ως βασικό παράγοντα για αυτήν την εξέλιξη, τον «δισταγμό» των παρόχων.
Η Dell’Oro αναθεώρησε τις προσδοκίες για τα έσοδα, για την πενταετία που κλείνει το 2027, αναφέροντας πως θα παρουσιάσουν πτώση από 5% έως 10%.
Ο αντιπρόεδρος της Dell’Oro, Stefan Pongratz, σημείωσε ότι η υιοθέτηση του Open RAN έχει διαφοροποιηθεί μεταξύ των greenfield και brownfield παρόχων, καθώς οι υλοποιήσεις έχουν ωριμάσει.
Με τις greenfield επενδύσεις, μια εταιρεία κατασκευάζει τις δικές της, ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις, από την αρχή. Η επένδυση brownfield συμβαίνει όταν μια εταιρεία αγοράζει ή μισθώνει μια υπάρχουσα εγκατάσταση.
Η ανάλυση αναφέρει ότι η πτώση των εσόδων είναι «περισσότερο μια βραχυπρόθεσμη βαθμονόμηση παρά μια αλλαγή στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή τροχιά», σημειώνοντας ότι, ούτως ή άλλως, η αναμόρφωση της αγοράς του RAN δεν αναμενόταν να είναι ομαλή.
«Ακόμα κι έτσι, η μακροπρόθεσμη θέση μας δεν έχει αλλάξει». «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το Open RAN είναι εδώ για να μείνει και η αυξανόμενη υποστήριξη από τους κατεστημένους προμηθευτές ενισχύει αυτήν την άποψη».
Ο Pongratz τόνισε ότι οι Samsung Networks, NEC, Fujitsu, Rakuten Symphony και Mavenir ήταν οι κορυφαίοι προμηθευτές Open RAN, βάσει των εσόδων που σημειώθηκαν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 έως το τέλος Μαρτίου.
Ο ίδιος αναμένει από τους «κατεστημένους» προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των Ericsson και Nokia, να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε όλους τους τομείς του open και virtual RAN στο μέλλον.
Η Dell’Oro συνεχίζει να αναμένει ότι τα έσοδα από το Open RAN θα αντιπροσωπεύουν μεταξύ 15% και 20% της συνολικής αγοράς έως το 2027, ενώ προηγουμένως προέβλεπε ότι το άθροισμα θα ήταν μεταξύ 6 και 10 τοις εκατό φέτος.
Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκοί πάροχοι προηγούνται, όσον αφορά στις ανακοινώσεις γύρω από το Open RAN και πως έχουν καθυστερήσει στην υλοποίηση.