Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο διεθνές όργανο που θα βοηθήσει στη διαχείριση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς έρχονται στο προσκήνιο, ολοένα και περισσότερο, οι πιθανοί κίνδυνοι και τα οφέλη της, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν την ευκαιρία να θέσουν παγκόσμιους κανόνες για την παρακολούθηση και τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, όπως υποστήριξε ο Guterres κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη.
Ακριβώς όπως ο ΟΗΕ ανέπτυξε παρόμοια όργανα για τη διαχείριση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, την ενίσχυση της αεροπορικής ασφάλειας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, είπε ο Guterres, καλείται να διαδραματίσει έναν μοναδικό ρόλο στο συντονισμό της διεθνούς απόκρισης απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη.
Ήδη, ο ΟΗΕ έχει αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη σε δικές του δραστηριότητες για την παρακολούθηση εκεχειριών και τον εντοπισμό μοτίβων βίας, πρόσθεσε, ενώ οι ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του στοχοποιούνται από εχθρικούς παράγοντες που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για κακόβουλους σκοπούς, «προκαλώντας μεγάλο ανθρώπινο πόνο».
«H Generative AI έχει τεράστιες δυνατότητες για καλό και κακό. Οι ίδιοι οι δημιουργοί της έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτεροι, δυνητικά καταστροφικοί και υπαρξιακοί κίνδυνοι. Χωρίς δράση για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας απέναντι στις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές».
Έως το 2026, ο ΟΗΕ καλείται να αναπτύξει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα απαγορεύει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε πλήρως αυτοματοποιημένα όπλα, σύμφωνα με τον Guterres. Δεσμεύτηκε, επίσης, μέχρι το τέλος του έτους, να δημιουργήσει ένα συμβούλιο που θα αναπτύξει προτάσεις για τη γενικότερη ρύθμιση της AI, παρουσιάζοντας και ένα πλαίσιο με συστάσεις προς τις κυβερνήσεις.
Επικεφαλής της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, James Cleverly, ο οποίος ζήτησε η διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης να συνδεθεί με αρχές που υποστηρίζουν την ελευθερία και τη δημοκρατία, να υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, αλλά και ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής ασφάλειας καθώς και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Η κινεζική κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι κανόνες του ΟΗΕ θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι διεθνείς νόμοι και οι κανόνες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να είναι ευέλικτοι για να δίνουν στις χώρες την ελευθερία να θεσπίζουν τους δικούς τους κανονισμούς σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής, Zhang Jun, ο οποίος κατηγόρησε τις «ανεπτυγμένες χώρες» για την προσπάθειά τους να κυριαρχήσουν.
Αξιωματούχος που εκπροσώπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναφέρθηκε άμεσα στις κατηγορίες της κινεζικής κυβέρνησης, αλλά πρόσθεσε ότι «κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να λογοκρίνει, να περιορίζει, να καταστείλει ή να αποδυναμώνει τους ανθρώπους».