Στη θέση νούμερο 42 του «Who’s Who in 5G? Top 50 Influencers to Follow» βρέθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννης Τόμκος. Η λίστα περιλαμβάνει, ως επί το πλείστων, επαγγελματίες του κλάδου και leaders, που μιλούν σε εκδηλώσεις, γράφουν βιβλία, άρθρα και περιεχόμενο, για να προωθήσουν τη βιομηχανία του 5G και να την οδηγήσουν προς το μέλλον.
Ο Δρ. Ι. Τόμκος εξελέγη το 2018 Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και από τον Νοέμβριο του 2019 είναι ενεργό μέλος του Τμήματος.
Το διάστημα 1995-1999 εργάστηκε ως Ερευνητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1999-2002 εργάστηκε στο κέντρο έρευνας της κορυφαίας εταιρίας οπτικών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων Corning Inc. στις Η.Π.Α, όπου ήταν υπεύθυνος διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με προηγμένα θέματα οπτικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Από το τέλος του 2002 και έως τον Νοέμβριο του 2019 ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας «Υψίρυθμων Δικτύων και Οπτικών Τηλεπικοινωνιών (NOC)» στο AIT (Athens Information Technology Center) με την οποία είχε συμμετοχή σε πάνω από 25 Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (αριθμός που κατατάσσει την ομάδα του στις κορυφαίες θέσεις στο αντικείμενο των οπτικών τηλεπικοινωνιών πανευρωπαϊκά) που σχετίζονται με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και φωτονική τεχνολογία (σε πολλά εκ των οποίων είχε/έχει ηγετικό ρόλο για το σύνολο των κοινοπραξιών). Από τις διάφορες δραστηριότητες του έχει προσελκύσει χρηματοδότηση άνω των 8.5 Εκατομμυρίων Ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επί του παρόντος είναι επίσης άμισθος συνεργαζόμενος ερευνητής με το Πανεπιστήμιο της Κύπρου (Λευκωσία, Κύπρος). Στο παρελθόν διατέλεσε Διακεκριμένος Καθηγητής (Chair of Excellence Professor) στο Πανεπιστήμιο Carlos-III (Μαδρίτη, Ισπανία), συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (Tuscon, USA), επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Carnegie–Mellon (Pittsburgh, ΗΠΑ) και επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καταλονία (Βαρκελώνη, Ισπανία).
Το επιστημονικό έργο του έχει εμφανιστεί σε πάνω από 650 εργασίες δημοσιευμένες/παρουσιασμένες σε επιστημονικά περιοδικά/βιβλία (περίπου 150) και διεθνή συνεδρία/ημερίδες (περίπου 500). Το συγγραφικό του έργο έχει λάβει περί των 9500 αναφορών (citations), κατατάσσοντας τον σε κορυφαίες θέσεις στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, όσων ερευνητών εστιάζουν στα ευρύτερα αντικείμενα “Computer Science and Electronics”, σύμφωνα με την σχετική λίστα Guide2Research. Τέλος έχει στην κατοχή του 2 πατέντες.
Σε αναγνώριση των επιτευγμάτων του εκλέχτηκε το 2010 “Fellow” του IET (Institute of Engineering and Technology), τo 2012 “Fellow” του OSA (Optical Society of America) και το 2018 “Fellow” του Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE). Ο Δρ. Τόμκος έχει και άλλες σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό του; π.χ. το 2014 βραβεύτηκε με το βραβείο «καλύτερης επιστημονικής δημοσίευσης» από το Journal of Lightwave Technology, το 2007 είχε ανακηρυχτεί “Distinguished Lecturer” του οργανισμού IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers), το 2002 βραβεύτηκε με το βραβείο «εξαιρετικής επιστημονικής δημοσίευσης» από την εταιρεία Corning, ενώ το 1998 βραβεύτηκε για την καλύτερη ερευνητική εργασία στο Ετήσιο Συνέδριο Φωτονικής τεχνολογίας από την οργάνωση IEEE.
Ο Δρ. Τόμκος διατέλεσε (από το 2010 έως το 2013) πρόεδρος (Chairman) της Διεθνούς Τεχνικής Επιτροπής Οπτικών Τηλεπικοινωνιών της οργάνωσης OSA (Optical Society of America), πρόεδρος (Chairman) της Διεθνούς Τεχνικής Επιτροπής Οπτικών Δικτύων της οργάνωσης ΙΕΕΕ (2004-2007), και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Εργασίας (2007-2009) για φωτονικά δίκτυα της οργάνωσης IFIP (International Federation for Information Processing). Το διάστημα 2010-2011 ήταν επικεφαλής της ομάδας εργασίας για «Δίκτυα Επόμενης Γενεάς» στα πλαίσια του Φόρουμ για την «Ψηφιακή Ελλάδα 2020. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ. Τόμκος έχει διατελέσει Editor σε σημαντικά επιστημονικά περιοδικά (π.χ. ΙΕΕΕ/OSA Journal of Lightwave Technology, OSA/IEEE Journal of Optical Communication and Networking, IET Proceedings on Optoelectronics, International Journal of Technology Management) και είναι επί σειρά ετών μέλος των οργανωτικών επιτροπών στα μεγαλύτερα παγκοσμίως επιστημονικά συνεδρία στον τομέα τηλεπικοινωνιών/δικτύων (π.χ. IEEE ICC, ΙΕΕΕ Globecom, OFC, ECOC, ΙCTON) και συνδιοργανωτής διαφόρων διεθνών ημερίδων εργασίας (workshops). Έχει επίσης διατελέσει αξιολογητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ερευνητικά προγράμματα (σε θέματα Future Internet) και εκπρόσωπος της σε επιστημονικές αποστολές στην Ιαπωνία και Ν. Κορέα.
Ο Δρ. Ιωάννης Τόμκος είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος σε «Οπτικά Δίκτυα» (1999) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Πληροφορικής), Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης σε «Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα» (1996) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Πληροφορικής και Τμήμα Φυσικής) και Πτυχίου «Φυσικής» (1994) από το Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Φυσικής), λαμβάνοντας διάφορες διακρίσεις και υποτροφίες για τις επιδόσεις του.