Η GSMA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Προθέσεων (MOI), ώστε να φέρουν πιο κοντά τις βιομηχανίες της κινητής τηλεφωνίας και των δορυφόρων και για να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων τεχνολογιών γύρω από αυτούς τους τομείς.
Στόχος της συνεργασίας είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα, τόσο της βιομηχανίας της κινητής όσο και των δορυφορικών δικτύων, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα που θα μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων και δωρεάν τεχνολογικών λύσεων, για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Οι δύο οργανισμοί θα συνασπιστούν για την επιτάχυνση της καινοτομίας, όσον αφορά στην ενοποίηση των δορυφορικών επικοινωνιών με τα δίκτυα 5G και τα μελλοντικά 6G.
Κλειδί για αυτή τη συνεργασία θα είναι ο επιταχυντής καινοτομίας GSMA Foundry, που φέρνει σε επαφή την κοινότητα των φορέων εκμετάλλευσης δικτύων κινητής και την ευρύτερη βιομηχανία της τεχνολογίας, για να επιταχύνει τη συνεργασία και τις εξελίξεις στις κινητές επικοινωνίες. Ως το «Home of Mobile Innovation», το GSMA Foundry βοηθά τα μέλη του να σφυρηλατήσουν το ψηφιακό μέλλον, αναπτύσσοντας γρήγορα πραγματικές λύσεις απέναντι σε βιομηχανικές προκλήσεις, καλλιεργώντας καινοτόμες ιδέες μέσω εμπορικών δοκιμών και κλιμακώνοντας δοκιμασμένες λύσεις σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
Το GSMA Foundry θα συνεργαστεί στενά με τον κόμβο 5G/6G του ESA, που εδρεύει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπικοινωνιών του ESA (ECSAT), στο Harwell. Το ESA Hub φέρνει κοντά τη βιομηχανία των δορυφορικών επικοινωνιών, σε νέα συνεργατικά και καινοτόμα προγράμματα. Επωφελούμενο από την υποστήριξη της Διαστημικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKSA), το Hub εντάσσεται στη στρατηγική 5G και 6G της κυβέρνησης της χώρας.
Ως μέρος του MOI, η GSMA και ο ESA στοχεύουν στη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και αποτελεσμάτων δοκιμών, που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη ενσωμάτωση του 5G και του μελλοντικού 6G με τα μη επίγεια δίκτυα. Άλλωστε, πρόσφατα ευρήματα έρευνας από το GSMAi έδειξαν ότι η αυξημένη υιοθέτηση και ενσωμάτωση των δορυφορικών τεχνολογιών από τον κλάδο των επικοινωνιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανά κέρδη 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2035 (αύξηση 3% στα έσοδα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών).