Οι μεγάλες οικονομίες βρίσκονται στα πρόθυρα μιας επανάστασης που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια θέσεων εργασίας σε επαγγέλματα όπως η νομική, η ιατρική και τα οικονομικά.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφέρει ότι τα επαγγέλματα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο από την αυτοματοποίηση που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη είναι θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 27% της απασχόλησης στις 38 χώρες μέλη του.
Ο οργανισμός τονίζει ότι είναι «σαφές πως η δυνατότητα υποκατάστασης θέσεων εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη παραμένει σημαντική, εγείροντας φόβους για μείωση μισθών και απώλεια θέσεων εργασίας». Ωστόσο, προσθέτει ότι, προς το παρόν, η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει τις θέσεις εργασίας, αντί να τις αντικαθιστά.
«Επαγγέλματα στα οικονομικά, την ιατρική και τα νομικά, που απαιτούν συχνά πολλά χρόνια εκπαίδευσης και των οποίων οι βασικές λειτουργίες βασίζονται στη συσσωρευμένη εμπειρία για τη λήψη αποφάσεων, μπορεί ξαφνικά να βρεθούν σε κίνδυνο αυτοματοποίησης από την τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Οι καινοτομίες που έχουν υπάρξει γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν ως αποτέλεσμα περιπτώσεις όπου, αυτό που παράγουν τα σχετικά εργαλεία, όπως το ChatGPT, δεν ξεχωρίζει από τις δημιουργίες των ανθρώπων. Ως αποτέλεσμα, οι μεγάλες οικονομίες θα μπορούσαν να βρίσκονται σε οριακό σημείο.
«Αυτές οι ραγδαίες εξελίξεις, σε συνδυασμό με το μειωμένο κόστος παραγωγής και υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών, υποδηλώνουν ότι οι οικονομίες του ΟΟΣΑ μπορεί να βρίσκονται στο κατώφλι μιας επανάστασης που θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τον εργασιακό χώρο», τόνισε ο οργανισμός, αναφερόμενος σε μια «επείγουσα ανάγκη δράσης» για την τεχνητή νοημοσύνη. «Απαιτείται επείγουσα δράση για να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται υπεύθυνα και με αξιόπιστο τρόπο στους χώρους εργασίας».
Πρόσθεσε ότι η Μεγάλη Βρετανία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία έχουν τα χαμηλότερα μερίδια απασχόλησης στα επαγγέλματα με τον υψηλότερο κίνδυνο, με τις ΗΠΑ στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας, ενώ η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Τσεχία έχουν τα υψηλότερα μερίδια, με τη Γερμανία και την Ιταλία να βρίσκονται, επίσης, στις υψηλότερες θέσεις.
Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι τα δεδομένα δείχνουν πως οι οικονομίες βρίσκονται στο «χείλος» μιας επανάστασης αντί να βρίσκονται στη μέση μιας επανάστασης, με το μερίδιο των εταιρειών που έχουν υιοθετήσει την τεχνητή νοημοσύνη να παραμένει μονοψήφιο, εν μέρει λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με το κόστος και τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού.
Πρόσθεσε ότι, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει βαρετές ή επικίνδυνες εργασίες και να δημιουργήσει ενδιαφέρουσες, οι εταιρείες είναι ανοιχτές στο γεγονός ότι ένα κύριο κίνητρο για σχετικές επενδύσεις είναι η βελτίωση της απόδοσης των εργαζομένων και η μείωση του κόστους προσωπικού. Κατά συνέπεια, οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που απαιτούν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου θα μπορούσαν να υποφέρουν περισσότερο.