Έρευνα της SNS Telecom & IT εκτιμά ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για υποδομές ιδιωτικών δικτύων LTE και 5G σε κάθετες βιομηχανίες, θα αυξηθούν με CAGR περίπου 18% μεταξύ 2023 και 2026, ξεπερνώντας τα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2026.
Το 40% αυτών των επενδύσεων -σχεδόν 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια- θα κατευθυνθούν προς τη δημιουργία αυτόνομων ιδιωτικών δικτύων 5G, που θα γίνουν το κυρίαρχο μέσο ασύρματης επικοινωνίας για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης επανάστασης που φέρνει το Industry 4.0, με στόχο την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση της παραγωγής και των βιομηχανικών διαδικασιών.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, αυτό το άνευ προηγουμένου επίπεδο ανάπτυξης που θα σημειωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, είναι πιθανό να μετατρέψει τα ιδιωτικά δίκτυα LTE και 5G σε ένα σχεδόν παράλληλο οικοσύστημα εξοπλισμού ως προς το μέγεθος της αγοράς, «πλάι» στην υποδομή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας προς δημόσια χρήση, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020.
Όσον αφορά στα πρακτικά και ποσοτικοποιήσιμα οφέλη των ιδιωτικών δικτύων LTE και 5G, αναφέρεται πως φέρνουν κέρδη στην παραγωγικότητα και την απόδοση από 30 έως 70%, εξοικονόμηση κόστους άνω του 20% και αύξηση έως και 80% στην ασφάλεια των εργαζομένων και τη μείωση των ατυχημάτων.
Την ίδια στιγμή, «οι πρωτοβουλίες απελευθέρωσης πρόσθετων ζωνών συχνοτήτων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της υιοθέτησης των ιδιωτικών δικτύων. Οι ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών σε πολλές αγορές –συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, του Μπαχρέιν, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊβάν, της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ, της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Βραζιλίας– έχουν αποδεσμεύσει ή βρίσκονται στη διαδικασία χορήγησης πρόσβασης» στο απαραίτητο φάσμα.
Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας συνέχισαν να διατηρούν ισχυρό προβάδισμα στην αγορά των ιδιωτικών δικτύων LTE και 5G. Με διευρυμένη εστίαση στις ευκαιρίες του B2B στην εποχή του 5G, οι πάροχοι συμμετέχουν ενεργά σε διάφορα έργα – από τοπικά δίκτυα 5G για ασφαλή και αξιόπιστη ασύρματη συνδεσιμότητα σε βιομηχανικά και επιχειρηματικά περιβάλλοντα, μέχρι εθνικά ευρυζωνικά δίκτυα για τη δημόσια ασφάλεια.
Η έρευνα σημειώνει πως η NTT, η Kyndryl και άλλοι παγκόσμιοι integrators έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία των private networks, με στρατηγικές τεχνολογικές συμμαχίες και γρήγορες «νίκες». Εν τω μεταξύ, οι hyperscalers –κυρίως οι AWS, η Google και η Microsoft– προσφέρουν managed private 5G services, αξιοποιώντας τις πλατφόρμες cloud και edge που διαθέτουν.