«Η επόμενη ημέρα της ψηφιακής Ελλάδας ξεκινά. Όλο το κράτος στο χέρι του πολίτη.» Τους τίτλους αυτούς έδωσε στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πρώην δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο παράδειγμα των Τρικάλων όπου, όπως είπε, «την τελευταία δεκαετία, αλλάξαμε κατεστημένες συνήθειες ετών και δημιουργήσαμε ένα μοντέλο σύγχρονου Δήμου. Παντρεύοντας τεχνολογία και καινοτομία, 10πλασιάσαμε το προϋπολογισμό των έργων του, δημιουργώντας έναν σύγχρονο και ανθρώπινο τόπο να ζεις. Σχηματικά μιλώντας: από τα στενά του Σακαφλιά, στις λεωφόρους της ευρυζωνικότητας!»
Ειδικότερα, οι τέσσερις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της τετραετίας που ανέλυσε ο κ. Παπαστεργίου είναι:
- Τεχνητή Νοημοσύνη. Ζητούμενο να μπορέσει η ΤΝ να βοηθήσει σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η ασφάλεια, η οικονομία. Προτείνεται η Ίδρυση Εθνικού συμβουλίου που θα εξετάζει τις προκλήσεις και τις απειλές που απορρέουν από την χρήση και την εξέλιξη της ΤΝ.
- Κυβερνοασφάλεια. Προτείνεται η ίδρυση Οργανισμού κυβερνοασφάλειας με σκοπό να διασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας σε όλη την χώρα, καλύπτοντας όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την πρόληψη, προστασία, αποτροπή και ανάκαμψη από κυβερνοεπιθέσεις.
- Ανοιχτά Δεδομένα: Αξιοποιώντας εργαλεία ΤΝ, σε αρμονία με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και οδηγίες, το δημόσιο θα αναρτά ανοιχτά και αξιοποιήσιμα σύνολα δεδομένων στο data.gov.gr, τηρώντας τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.
- Ψηφιακή Προσβασιμότητα: Προωθείται η εναρμόνιση των ψηφιακών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα έτσι ώστε ιστοσελίδες και εφαρμογές του δημοσίου να είναι προσβάσιμες από όλους.
Τα 4 σημαντικά έργα που προωθούνται άμεσα είναι:
Επέκταση του gov.gr με πλήρη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου έως το 2027
- Τον εκσυγχρονισμό του gov.gr με το νέο CRM του Δημοσίου, που θα αποτελέσει τη βάση για την επόμενη μέρα του gov.gr
- Την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων του RRF.
- Την επέκταση των λειτουργιών του myHealth σε περισσότερες μονάδες υγείας και υλοποίηση του μεγάλου έργου της ΗΔΙΚΑ.
- Την ενίσχυση του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.
- Τη δημιουργία Ενιαίας Πύλης Πληρωμών οφειλών.
- Την ψηφιοποίηση αρχείων δημοσίου, με αιχμή το Κτηματολόγιο, τον ΕΦΚΑ, τα νοσοκομεία και τα δικαστήρια.
- Το Wallet: Η επέκταση του υπάρχοντος και η δημιουργία νέου, που θα είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό, παράλληλα με ενσωμάτωση ακόμα περισσότερων λειτουργιών.
Μεταβιβάσεις ακινήτων και κτηματολόγιο
- Στόχος η άμεση απλούστευση και επιτάχυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ και της μείωσης της ταλαιπωρίας των πολιτών.
- Προτεραιότητα τα ψηφιακά εργαλεία για συμβολαιογράφους, δικηγόρους και μηχανικούς ώστε να καταργηθούν οι ουρές σε Πολεοδομίες, Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολογικά γραφεία και Δημοτικές Υπηρεσίες.
- Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για όλη τη χώρα έως το 2025, ενώ εντός του 2023 θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής των πράξεων μετά την υπογραφή των συμβολαίων, προκειμένου να εξαλείψουμε τις ουρές στα κτηματολογικά γραφεία.
Έργα ευρυζωνικότητας
- Έως το 2027, το 94% της χώρας να καλύπτεται με 5G και οπτική ίνα σε κάθε κτίριο.
- Άμεση προτεραιότητα των έργων οπτικής ίνας για γρήγορο Internet σε Σχολεία, Νοσοκομεία, Αγροτικές περιοχές.
- Επέκταση των έργων Fiber to the Home και Ultra-Fast Broadband.
- Πλήρες δίκτυο 5G θα καταστήσει εφικτές τις λύσεις τηλεϊατρικής σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, ενισχύοντας τη δημιουργία Smart Islands.
Έργα για έξυπνες πόλεις (Smart Cities)
- Οι Δήμοι της χώρας αλλάζουν εποχή, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 21-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης.
- Πρώτος στόχος η κατάθεση των προτάσεων για τους 332 Δήμους έως 30.09.2023.
- Δεύτερος στόχος η δημοπράτηση και υπογραφή των συμβάσεων έργων ύψους 90 εκατ. του Tαμείου Ανάκαμψης για τους υπόλοιπους 17 «μεγάλους» Δήμους έως το τέλος το 2023.
- Έμφαση στην ψηφιοποίηση, το περιβάλλον και την ενέργεια, με εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις που έχουν ως στόχο τόσο την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όσο και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
- Σύγχρονοι, ασφαλείς, ανθεκτικοί και ανθρώπινοι Δήμοι που αλληλεπιδρούν, «ακούν» και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών τους.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου «η ανάπτυξη χωρίς πράσινο πρόσημο, δεν είναι παρά μία βραχείας πνοής οικονομική διαδικασία. Η επόμενη ψηφιακή μέρα, θα πρέπει να είναι και μία πράσινη μέρα για το οικοσύστημα της πληροφορικής. Σε έναν κατεξοχήν ενεργοβόρο κλάδο, πρέπει να προσηλωθούμε ακόμη περισσότερο στους θεματικούς στόχους για μία πιο πράσινη και «κοινωνικά ευαίσθητη» ανάπτυξη».
Όπως είπε ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης την επόμενη τετραετία θα συνεχίσει να αλλάζει η εικόνα της δημόσιας διοίκησης με την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων: 1,2 δις μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια, σε 124 έργα στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται και επιπλέον 1,2 δις σε 10 – προς το παρόν- έργα του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021 -2027, 2,9 δις στο Ταμείο Ανάκαμψης με 86 ήδη ενταγμένα έργα και 0,5 δις σε 50 έργα από το ΕΠΑ.