Στην κατηγορία «μέτριοι καινοτόμοι» κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το European Innovation Scoreboard 2023 που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Γενικότερα, όπως αναφέρεται, παρά τις πρόσφατες κρίσεις, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι περιφέρειές τους συνεχίζουν να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους.
Το European Innovation Scoreboard 2023 δείχνει μια ουσιαστική βελτίωση των επιδόσεων καινοτομίας των χωρών της ΕΕ, κατά περίπου 8,5% από το 2016. Οι επιδόσεις 25 χωρών βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν και με βραδύτερο ρυθμό τα τελευταία χρόνια, ενώ 20 κράτη σημείωσαν σημαντική άνοδο σε θέματα καινοτομίας το περασμένο έτος. Μόνο επτά παρουσίασαν πτώση. Ωστόσο, οι χώρες με λιγότερο ισχυρά συστήματα καινοτομίας τείνουν να βελτιώνονται λιγότερο γρήγορα από τον μέσο όρο.
Τα αποτελέσματα δείχνουν, επίσης, μια αύξηση των επιδόσεων καινοτομίας για τις περισσότερες περιφέρειες της ΕΕ από το 2016. Παρόλο που οι καινοτόμες περιφέρειες τείνουν να βρίσκονται στις πιο καινοτόμες χώρες, ορισμένοι περιφερειακοί «θύλακες αριστείας» εντοπίζονται σε χώρες με σχετικά χαμηλότερες αποδόσεις καινοτομίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να έχει ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από την Κίνα και να κλείνει το χάσμα επιδόσεων με την Αυστραλία, αν και η διαφορά με τον Καναδά, την Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει διευρυνθεί.
Με βάση τη βαθμολογία τους, τα κράτη μέλη χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες επιδόσεων: πρωτοπόροι καινοτομίας (απόδοση πάνω από 125% του μέσου όρου), ισχυροί καινοτόμοι (μεταξύ 100% και 125% του μέσου όρου), μέτριοι καινοτόμοι (μεταξύ 70% και 100%) και αναδυόμενοι καινοτόμοι (κάτω από το 70% του μέσου όρου της ΕΕ). Η Δανία είναι η νέα κορυφαία χώρα σε θέματα καινοτομίας, ενώ η Σουηδία, που ήταν στην κορυφή του πίνακα τα τελευταία χρόνια, έρχεται δεύτερη. Άλλες χώρες που ξεχωρίζουν είναι η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.
Σε σύγκριση με την περσινή κατάταξη, η κατανομή των κρατών μελών παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή. Η Ουγγαρία προσχώρησε σε ένα γκρουπ υψηλότερων επιδόσεων, ενώ οι επιδόσεις μειώθηκαν στη Γαλλία και στο Λουξεμβούργο από το 2016.
Η Αυστρία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Γαλλία είναι ισχυροί καινοτόμοι, με απόδοση πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Εσθονία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Λιθουανία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία είναι μέτριοι καινοτόμοι. Η Κροατία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Λεττονία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι αναδυόμενοι καινοτόμοι.
Σε περιφερειακό επίπεδο, οι επιδόσεις έχουν αυξηθεί για 211 περιφέρειες από το σύνολο των 239 περιφερειών, από το 2016. Η πιο καινοτόμος περιοχή στην Ευρώπη είναι το Hovedstaden στη Δανία, ακολουθούμενη από το Ελσίνκι-Ουζίμαα στη Φινλανδία και την Oberbayern στη Γερμανία. Η Στοκχόλμη βρίσκεται στην τέταρτη θέση και το Βερολίνο στην πέμπτη θέση.
Παρά την πρόοδο στην καινοτομία, το χάσμα καινοτομίας της ΕΕ παραμένει και διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από γεωγραφικές συγκεντρώσεις. Ενώ οι ηγέτες καινοτομίας και οι πιο ισχυροί καινοτόμοι βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, πολλοί από τους μέτριους και αναδυόμενους καινοτόμους βρίσκονται στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη.