Ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της Vodafone Ελλάδας τους πρώτους μήνες του έτους εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Μπρουμίδης, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε εκτενώς και σε σημαντικά ζητήματα του κλάδου.
Όπως είπε θεωρεί αναγκαία την αλλαγή του Κανονισμού Γενικών Αδειών ώστε να επιτραπεί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγια στα εν ισχύ συμβόλαια με βάση τον πληθωρισμό καθώς: «Παρά την άνοδο του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, τα αυξημένα κόστη απορροφήθηκαν αποκλειστικά από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους χωρίς να μετακυλιστούν στους καταναλωτές, την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές αυξήθηκαν κατακόρυφα, για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ψηφιακές ανάγκες της κοινωνίας. Και αυτό, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους αγαθών πρώτης γραμμής, πχ τρόφιμα, στους οποίους καταγράφεται σημαντική αναπροσαρμογή τιμών πέραν του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή».
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μπρουμίδη ακόμα και αν δοθεί η δυνατότητας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις συμβάσεις τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών των παρόχων, λόγω υπερβολικής και άνω του φυσιολογικού ρυθμού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), όπως καταγράφεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, δεν είναι σίγουρο ότι η Vodafone θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, λόγω ανταγωνισμού.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως «η ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία δικτύων νέας γενιάς είναι μια επένδυση με μεγάλο ενεργειακό κόστος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις ανάγκες ρευματοδότησης που έχει η λειτουργία των σταθμών βάσης, των δικτύων και των data centers», και πρόσθεσε ότι «παράλληλα έχουν επέλθει σημαντικές αυξήσεις και σε υλικά, πρώτες ύλες και υπηρεσίες τρίτων. Ενδεικτικά, η τιμή για καλώδια οπτικών ινών αυξήθηκε πέρυσι περίπου 70%».
Ο επικεφαλής της Vodafone ανέφερε επίσης ότι αν γίνουν αυξήσεις αυτές θα είναι της τάξεως των 2,5 έως 3 ευρώ με δεδομένο ότι οι μέσοι λογαριασμοί με συμβόλαια είναι 25 με 30 ευρώ.
Σημειώνεται ότι την αλλαγή του Κανονισμού Γενικών Αδειών αιτήθηκαν στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που είναι αρμόδια και οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (δηλαδή εκτός της Vodafone και οι ΟΤΕ και Nova) εδώ και αρκετούς μήνες. Για πολιτικούς λόγους (κυρίως) δεν προχωρούσε μέχρι που η ΕΕΤΤ ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για το θέμα στις 13 Ιουνίου κατά τη διάρκεια δηλαδή της θητείας υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Η διαβούλευση λήγει 13 Ιουλίου και η ΕΕΤΤ οφείλει στη συνέχεια να πάρει απόφαση για το αν θα αλλάξει τον Γενικό Κανονισμό ή όχι. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης στο μεταξύ έχουν κατατεθεί πολλά σχόλια από καταναλωτικές οργανώσεις που προφανώς αντιδρούν.
Θεωρείται δεδομένο ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η οποία, όπως εκτιμάται, δεν θα ήθελε να συνδεθεί το όνομά της στην αρχή με μια τέτοια απόφαση που ναι μεν δείχνει δίκαια για τις επιχειρήσεις, αλλά είναι αντιλαϊκή. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η απόφαση της ΕΕΤΤ να προχωρήσει σε διαβούλευση για αλλαγή του κανονισμού δεν μπορεί παρά να ήταν σε γνώση της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές του Μαΐου.
Εκτός από το θέμα της αναπροσαρμογής των τιμολογίων η διοίκηση της Vodafone επεσήμανε την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών σημειώνοντας ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην ηλεκτροδότηση, να προσαρμοστούν τα όρια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στα διεθνή (ειπώθηκε ότι είναι 40% κάτω) γιατί με το ισχύον καθεστώς τα δίκτυα είναι ακριβότερα και αναγκαστικά πυκνότερα, καθώς και να απελευθερωθούν οι συχνότητες στα 6 MHz για να βοηθήσει στο 5G (αποτελεί θέμα που θα λυθεί στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς).
Σχετικά με τις επιδόσεις της Vodafone το πρώτο πεντάμηνο του 2023, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 5,9%, στα 398 εκατ., και τα έσοδα από υπηρεσίες 2,9% σε 359 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση μεγεθών, όπως είπε χθες η διοίκηση της εταιρείας, οφείλεται στην άνοδο των συνδρομητών στην τηλεόραση που πλέον είναι 180 χιλ. (καταγράφηκε επταπλασιασμός των νέων συνδρομητών Vodafone TV σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022) στη μετάβαση των συνδρομητών σταθερής σε υψηλότερες ταχύτητες, στις νέες καινοτόμες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις (IoT και Cloud & Security) και στα ψηφιακά έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία (συνολικού προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ).
Στο 5G η Vodafone έχει επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 70%, ενώ έως τον Μάρτιο του 2025 η κάλυψη θα ανέρχεται στο 92%, υπερβαίνοντας ελαφρώς τον στόχο που είχε τεθεί αρχικά.
Με το δίκτυο οπτικών ινών της (FTTH) υπολογίζει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει 280.000 επιχειρήσεις και κατοικίες. Σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH και οι 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC) που έχει κατασκευάσει.
Στην κινητή, η πελατειακή βάση παρέμεινε σταθερή στους 4.251.000 συνδρομητές με αύξηση των συμβολαίων κατά 3,21%.
Στην σταθερή, επίσης η πελατειακή βάση είναι σταθερή στους 946.000 πελάτες. Η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε 67,4%, από τα 80.805 TB σε 135.266 TB και μάλιστα χωρίς την συμβολή της περιαγωγής που παρατηρείται τις τυπικές τουριστικές περιόδους στη χώρα μας.
Στη λιανική, η νέα αποκλειστική υπηρεσία Vodafone Flex, που παρέχει άτοκα χρηματοδοτική ευελιξία για την απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας, έχει ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη 15.000 πελατών, ενώ έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του όγκου πωλήσεων στο eShop το πρώτο μισό του έτους κατά 122%.