Η Google, η Amazon, η Apple, η Meta και η Microsoft ενημέρωσαν την Κομισιόν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν ως gatekeepers, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, όπως γνωστοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Thierry Breton.
Σύμφωνα με την πράξη για τις ψηφιακές αγορές (DMA) που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Νοέμβριο, οι εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και κεφαλαιοποίηση 75 δισεκατομμυρίων ευρώ χαρακτηρίζονται ως «gatekeepers», που παρέχουν μια βασική υπηρεσία πλατφόρμας.
Η Samsung και η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του TikTok, η ByteDance, δήλωσαν, επίσης, ότι πληρούν τα όρια της Ευρώπης. Η Booking σημείωσε ότι αναμένει να καλύψει το όριο του gatekeeper μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια θα ενημερώσει την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.
«Η Ευρώπη αναδιοργανώνει πλήρως τον ψηφιακό της χώρο για να προστατεύσει καλύτερα τους πολίτες της και να ενισχύσει την καινοτομία για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις εταιρείες της ΕΕ», δήλωσε ο Breton.
Η Κομισιόν θα επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό των gatekeepers έως τις 6 Σεπτεμβρίου, αφού ελέγξει τα δεδομένα που παρέχονται από τις εταιρείες. Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες θα έχουν στη συνέχεια έξι μήνες για να συμμορφωθούν με τους κανόνες.
Οι εταιρείες που θα χαρακτηριστούν ως gatekeepers θα πρέπει να κάνουν τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τους διαλειτουργικές με εκείνες που αναπτύσσονται από ανταγωνιστές και να επιτρέψουν στους χρήστες να αποφασίζουν ποια apps θα προεγκαταστήσουν στις συσκευές τους.
Την ίδια στιγμή, δεν θα τους επιτρέπεται να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι των αντιπάλων τους ή να εμποδίζουν τους χρήστες να αφαιρούν προεγκατεστημένο λογισμικό ή εφαρμογές.
Οι κανονισμοί προβλέπουν πρόστιμα έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου, για παραβιάσεις του DMA.