Η UNESCO σύναψε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να επιταχύνει την παγκόσμια εφαρμογή του πλαισίου γύρω από την ηθική τεχνητή νοημοσύνη, που διαμορφώθηκε το 2021, ενώ δεσμεύτηκε και για επένδυση 4 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη ρυθμιστικών πρωτοβουλιών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες έχουν υποστηριχθεί από 193 κράτη μέλη, υιοθετούνται επί του παρόντος από σχεδόν 30 χώρες. Μέσω της συνεργασίας με την Κομισιόν, η UNESCO ελπίζει ότι οι «λιγότερο ανεπτυγμένες» χώρες θα μπορούν να θεσπίσουν στρατηγικές και κανονισμούς γύρω από την τεχνολογία, σε εθνικό επίπεδο.
Επιπλέον, οι δύο πλευρές θα αναπτύξουν ένα παγκόσμιο δίκτυο ειδικών, το οποίο θα επιφορτιστεί με την παροχή συμβουλών πολιτικής στα κράτη – μέλη που βρίσκονται στη διαδικασία εφαρμογής του πλαισίου.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και ένα ετήσιο παγκόσμιο φόρουμ, που θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.
Η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της UNESCO, είπε ότι η συμφωνία με την Κομισιόν θα υποστηρίξει την «κινητοποίηση εμπειρογνωμόνων και την οργάνωση εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών στην τεχνητή νοημοσύνη».
Στο πλαίσιο αυτό, η UNESCO συνιστά τη συνεργασία μεταξύ των κρατών, των ακαδημαϊκών κοινοτήτων και άλλων για την προώθηση της προσβάσιμης εκπαίδευσης, κατάρτισης και ψηφιακού αλφαβητισμού, με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.