Σημαντικοί ιδρυτές τεχνολογικών εταιρειών, διευθύνοντες σύμβουλοι, επενδυτικά ταμεία και κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου από όλη την Ευρώπη, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς την Κομισιόν, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει στον αγώνα γύρω από την generative AI, εάν εγκρίνει τους νόμους που «καταπνίγουν την καινοτομία».
Στελέχη από 150 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής Siemens και της γαλλικής Airbus, αναφέρθηκαν στους κινδύνους της αυστηρής ρύθμισης, λέγοντας ότι οι συγκεκριμένοι κανόνες θα μπορούσαν να απειλήσουν την ικανότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών να ανταγωνιστούν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ενώ, επίσης, αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τις πιθανές προκλήσεις.
Η ανοιχτή επιστολή τονίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει μια «ευκαιρία ένταξης στην τεχνολογική πρωτοπορία», αλλά οι τρέχουσες ρυθμιστικές προτάσεις σε επίπεδο ΕΕ θα μπορούσαν να καταπνίξουν τις ευκαιρίες.
Η επιστολή, που εστάλη την Παρασκευή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη – μέλη, αναφέρει: «Κατά την εκτίμησή μας, το σχέδιο νόμου θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα και την τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης, χωρίς να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε».
Οι απαιτήσεις για ρύθμιση έχουν αυξηθεί τους τελευταίους οκτώ μήνες, μετά τη διάθεση του ChatGPT. Ωστόσο, οι υπογράφοντες, οι οποίοι περιλαμβάνουν, επίσης, την αυτοκινητοβιομηχανία Renault και τη ζυθοποιία Heineken, υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενοι νόμοι ενδέχεται να ρυθμίζουν «σε μεγάλο βαθμό» τα βασικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, «ανεξάρτητα από τις περιπτώσεις χρήσης τους».
Η επιστολή υποστηρίζει ότι το κόστος συμμόρφωσης και οι κίνδυνοι γύρω από την ευθύνη μπορεί να είναι δυσανάλογοι, αναγκάζοντας εταιρείες και επενδυτές να εγκαταλείψουν την ΕΕ προκειμένου να επωφεληθούν από τις νέες καινοτομίες στην τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργώντας ένα «κρίσιμο χάσμα παραγωγικότητας» με τις ΗΠΑ.
Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές των Βρυξελλών θα πρέπει να δημιουργήσουν νόμο που θα περιορίζεται στην «άκαμπτη συμμόρφωση» και όχι σε «γενικές αρχές γύρω από μια προσέγγιση βασισμένη στον κίνδυνο», που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να «μείνει στο περιθώριο» της νέας εποχής της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι εταιρείες ζητούν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ρυθμιστικού φορέα, που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες του κλάδου και που θα μπορεί να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι νέοι νόμοι, αλλά και να λαμβάνει υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις.