Διαδέχεται έναν από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, και προέρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως δήμαρχος Τρικκαίων, έκανε τα Τρίκαλα γνωστά σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων, γιατί προώθησε την ψηφιοποίηση, επιδιώκοντας να βελτιώσει την καθημερινότητα των δημοτών του.
Ο λόγος για τον νέο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, που ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του μαζί με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
Όπως είπε κατά την χθεσινή τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφερόμενος στην ομάδα του κ. Πιερρακάκη και τα υπόλοιπα στελέχη του υπουργείου, εν είδει χιούμορ, «ευτυχώς δεν πρόλαβαν να τα κάνουν όλα…».
Και προφανώς μένουν να γίνουν πολλά. Η Ελλάδα στους τομείς των ΤΠΕ βρίσκεται πίσω συγκρινόμενη με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Έχασε πολύτιμό χρόνο κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και το διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Τα στελέχη των αγορών της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, αναμένουν να μιλήσουν με τον κ. Παπαστεργίου, τον οποίο να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι τον γνωρίζουν από τις δράσεις του στα Τρίκαλα.
Όπως εκτιμάται οι συναντήσεις του νέου υπουργού θα είναι πυκνές το επόμενο διάστημα προκειμένου να διαμορφώσει καλύτερη εικόνα για το αντικείμενο που έχει αναλάβει.
Η αγορά της Πληροφορικής, όπως λέγουν στελέχη της, θα θέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην εκτέλεση των έργων που έχει αναλάβει. Καθώς ο χρόνος είναι ασφυκτικός, λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο χρηματοδοτούνται τα περισσότερα έργα ΤΠΕ, έχουν διαπιστωθεί αρκετές δυσκολίες στην υλοποίηση των έργων.
Την ίδια στιγμή η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) και άλλοι φορείς που εκτελούν έργα πληροφορικής χρειάζεται να στηριχθούν περαιτέρω για να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο της δουλειάς που τους αναλογεί.
Η αγορά των Τηλεπικοινωνιών προσδοκά να προχωρήσουν τα έργα συνδεσιμότητας που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, όπως, μεταξύ άλλων, αυτά που αφορούν την ενίσχυση της ζήτησης για συνδέσεις οπτικής ίνας (FTTH).
Επίσης, η ελληνική διαστημική βιομηχανία βρίσκεται σε φάση αναμονής των εξελίξεων όσον αφορά το έργο των μικροδορυφόρων και όπως εκτιμάται οι εκπρόσωποι της θα είναι από τους πρώτους που θα επιδιώξουν να δουν τον νέο υπουργό.
Δουλειά για τον νέο υπουργό υπάρχει και στο πεδίο διαμόρφωσης στρατηγικής. Σε λίγο χρονικό διάστημα η χώρα μας οφείλει, βάσει των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την Ψηφιακή Πυξίδα 2030, το πως δηλαδή θα υπάρχει καθολική κάλυψη με ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 1Gbit.
Ο κ. Παπαστεργίου αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα «τοπικού άρχοντα». Μένει να αποδείξει τι μπορεί να κάνει στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε ένα από τα πιο νευραλγικά υπουργεία, που συγχρόνως έχει να κάνει και με όλα τα υπόλοιπα, μιας και η ψηφιοποίηση και η διάδοση των νέων τεχνολογιών, σημαίνει δράσεις που άπτονται του συνόλου της δημόσιας διοίκησης, όπως και της κοινωνίας ολόκληρης.
Ο ίδιος σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων, σημείωσε αναφορικά με τα νέα του καθήκοντα:
«Αναλαμβάνω ένα υπουργείο του οποίου ηγήθηκε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με υφυπουργό τον φοβερό Θεόδωρο Λιβάνιο. Και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη. Να συνεχίσουμε ακόμη πιο τολμηρά και πιο γρήγορα, να απλοποιήσουμε τις ζωές μας μέσω τη ψηφιοποίησης. Να εκπλήξουμε και πάλι ευχάριστα τους πολίτες μας, που δικαίως νιώθουν πως ενίοτε το κράτος δεν τους καταλαβαίνει.
Γιατί η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν είναι εφαρμογές και προγράμματα που αφορούν τους συναδέλφους μου μηχανικούς και προγραμματιστές. Είναι μία άλλη Ελλάδα, σύγχρονη, ευέλικτη, ψηφιακά ασφαλής, προετοιμασμένη για νέες προκλήσεις, με αντανακλαστικά, αποτελεσματική, άμεση, ανοιχτή σε όλες και όλους.»