Το EuroHPC JU ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή έξι συμφωνιών φιλοξενίας, με την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Τσεχία, για τους επερχόμενους ευρωπαϊκούς κβαντικούς υπολογιστές.
Αυτοί οι πρώτοι ευρωπαϊκοί κβαντικοί υπολογιστές, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2025, αποτελούν, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «ένα σημαντικό βήμα προς μια ευρωπαϊκή quantum computing και supercomputing υποδομή, που θα προσφέρει τελικά υψηλές και ενεργειακά αποδοτικές υπολογιστικές επιδόσεις, ανώτερες από τους σημερινούς υπερυπολογιστές».
Συνδυαστικά, αυτό το συνεργατικό δίκτυο θα επιτρέψει πολύπλοκες εργασίες, όπως η προσομοίωση του ανθρώπινου σώματος για τη διεξαγωγή εικονικών δοκιμών φαρμάκων, η μοντελοποίηση χημικών αντιδράσεων για το σχεδιασμό νέων υλικών και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα υποστηρίζονται και θα συμπληρώνονται από Κέντρα Αριστείας για την Επιστήμη και τη Βιομηχανία. Αυτά θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό των προβλημάτων που οι κβαντικοί υπολογιστές και οι προσομοιωτές είναι σε θέση να λύσουν.
Οι έξι συμφωνίες καθορίζουν τους ρόλους, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών που επιλέχθηκαν να αναπτύξουν τους νέους κβαντικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα ενσωματωθούν σε υπάρχοντες υπερυπολογιστές:
- Το LUMI-Q θα ενσωματωθεί στον υπερυπολογιστή KAROLINA στο IT4Innovations National Supercomputing Centre.
- Το EuroQCS-Italy θα φιλοξενηθεί στο κέντρο δεδομένων της CINECA και θα ενσωματωθεί στον υπερυπολογιστή Leonardo.
- Το EuroQCS-POLAND θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Υπερυπολογιστών και Δικτύωσης του Πόζναν και θα ενσωματωθεί στην υποδομή του Κέντρου.
- Το EuroQCS-Spain θα ενσωματωθεί στον υπερυπολογιστή MareNostrum 5 στο Supercomputing Center της Βαρκελώνης – Centro Nacional de Supercomputación.
- Το Euro-Q-Exa θα φιλοξενηθεί στο Leibniz Supercomputing Center της Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και θα ενσωματωθεί στην υποδομή του Κέντρου.
- Το EuroQCS-France θα ενσωματωθεί στον υπερυπολογιστή Joliot Curie στις εγκαταστάσεις του Très Grand Centre De Calcul που διαχειρίζεται η CEA (Γαλλία).
Οι οντότητες επιλέχθηκαν προκειμένου να διασφαλιστεί η ποικιλομορφία στις κβαντικές τεχνολογίες και αρχιτεκτονικές, δίνοντας στην Ευρώπη την ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτού του καινοτόμου τομέα.
Η EuroHPC θα συγχρηματοδοτήσει έως και το 50% του συνολικού κόστους των κβαντικών υπολογιστών, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα DIGITAL Europe, για μια συνολική επένδυση 100 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα, προκειμένου να είναι προσβάσιμοι στους χρήστες το συντομότερο δυνατό.