Περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και που, επί του παρόντος, είναι αχρησιμοποίητα, θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, καθώς η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας στοχεύει να αναπτύξει μια ενισχυμένη «κυκλική» οικονομία.
Βάσει αυτού του σχεδίου, 12 πάροχοι από όλο τον κόσμο (BT Group, Globe Telecom, GO Malta, Iliad, KDDI, NOS, Orange, Proximus, Safaricom, Singtel, Tele2 και Telefonica) υπέγραψαν ένα νέο σύνολο στόχων που αναπτύχθηκαν μαζί με την GSMA, σε ένα έργο με επικεφαλής την Tele2 και την Orange. Οι νέοι στόχοι έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν και να αξιοποιήσουν το έργο της βιομηχανίας γύρω από την κινητή, καθώς λαμβάνει μέτρα για να απομακρυνθεί από την παραδοσιακή «take-make-dispose» προσέγγιση.
Οι πάροχοι δεσμεύονται να ενισχύσουν τις επιστροφές κινητών καθώς, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο στόχος είναι, έως το 2030, ο αριθμός που συλλέγεται από τους παρόχους να ανέρχεται σε τουλάχιστον 20% του αριθμού των νέων κινητών που διανέμονται στους καταναλωτές. Παράλληλα, στοχεύουν να ενισχύσουν την ανάκτηση των κινητών και να μην καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποτέφρωσης. Έως το 2030, το 100% των μεταχειρισμένων κινητών που συλλέγονται μέσω συστημάτων ανάκτησης από τους παρόχους, θα επισκευάζονται, θα επαναχρησιμοποιούνται ή θα μεταβιβάζονται σε οργανισμούς ανακύκλωσης.
Εκτός από τις υφιστάμενες δεσμεύσεις, όπως οι στόχοι, οι πρωτοβουλίες και τα εθνικά προγράμματα των ίδιων των παρόχων, οι νέοι στόχοι προορίζονται να συμβάλουν στη μείωση των «ηλεκτρονικών αποβλήτων», επεκτείνοντας τη μακροζωία των κινητών και δίνοντάς τους μια δεύτερη ζωή ως υλικά ανακύκλωσης, για νέα smartphone. Όπως αναφέρεται, ένα ανακατασκευασμένο τηλέφωνο μπορεί να έχει 87% χαμηλότερο αντίκτυπο στο κλίμα από ένα που κατασκευάστηκε από την αρχή.
Η GSMA εκτιμά ότι, αν ανακυκλωθούν σωστά, πέντε δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν να προσφέρουν χρυσό, παλλάδιο, ασήμι, χαλκό, σπάνιες γαίες και άλλα κρίσιμα ορυκτά αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και αρκετό κοβάλτιο για 10 εκατομμύρια μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με την GSMA, η αποτελεσματική χρήση τέτοιων υλικών θα μπορούσε να μειώσει το κόστος κατασκευής κινητών τηλεφώνων και να αντιμετωπίσει τα οικονομικά εμπόδια, που δυσκολεύουν τους ανθρώπους να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, οι πάροχοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω δουλειά για την αντιμετώπιση ανησυχιών που εμποδίζουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν smartphones, όπως το απόρρητο των δεδομένων, η ανάγκη αποθήκευσης πολύτιμων αναμνήσεων που βρίσκονται σε συσκευές και η επιθυμία να διατηρήσουν ένα εφεδρικό κινητό.
Η πρωτοβουλία βασίζεται στη στρατηγική της GSMA για την κυκλική οικονομία που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2022, καθορίζοντας το ακόλουθο όραμα για τον κλάδο: συσκευές με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κατασκευασμένες με 100% ανακυκλώσιμο και ανακυκλωμένο περιεχόμενο, 100% ανανεώσιμη ενέργεια και με καμία συσκευή να καταλήγει ως απόβλητο.