Ο Ινδός πρωθυπουργός, Narendra Modi, και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, πραγματοποίησαν ένα σημαντικό άλμα στη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε κρίσιμους τομείς -όπως η ανάπτυξη αξιόπιστων και ασφαλών τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G και 6G, αλλά και οι τεχνολογίες αιχμής- ενισχύοντας τους δεσμούς τους και σε τομείς όπως το διάστημα.
Στις τηλεπικοινωνίες, η προσπάθεια αφορά στην ανάπτυξη κοινών λύσεων Open RAN, με τις εταιρείες και τους ερευνητικούς οργανισμούς από τις δύο χώρες να αναπτύσσουν «ασφαλή συστήματα». «Ο Πρόεδρος Biden και ο Πρωθυπουργός Modi μοιράζονται ένα όραμα δημιουργίας ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού και διευκόλυνσης της παγκόσμιας ψηφιακής ένταξης. Για να εκπληρώσουν αυτό το όραμα, εγκαινίασαν δύο κοινές ομάδες εργασίας για τις προηγμένες τηλεπικοινωνίες, επικεντρωμένες στο Open RAN και στην έρευνα και ανάπτυξη στις τεχνολογίες 5G/6G», ανέφερε η κοινή δήλωση.
Επικεφαλής της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μεταξύ των vendors και των παρόχων θα είναι η Bharat 6G Alliance και η US Next G Alliance. «Συνεργαζόμαστε σε δοκιμές πεδίου στο Open RAN και στις δύο χώρες, με φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων και προμηθευτές και των δύο αγορών, που υποστηρίζονται από τη χρηματοδότηση της US International Development Finance Corporation (DFC)» ανέφερε η ανακοίνωση, τονίζοντας πως Biden και Modi αναφέρθηκαν στην ανάγκη εφαρμογής ενός διμερούς πλαισίου «Trusted Network/Trusted Sources».
Οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν, επίσης, τις σημαντικές «ευκαιρίες και κινδύνους» που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν κοινή και διεθνή συνεργασία για αξιόπιστη και υπεύθυνη AI, συμπεριλαμβανομένης της generative AI, ώστε να προωθήσουν πρωτοβουλίες στην εκπαίδευση και στο εργατικό δυναμικό, εμπορικές ευκαιρίες και να μετριάσουν τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η τεχνολογία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών και «χαιρέτησαν τα εγκαίνια της πρωτοβουλίας για την Κρίσιμη και Αναδυόμενη Τεχνολογία (iCET) τον Ιανουάριο του 2023 ως ένα σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας». Κάλεσαν τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα «να πραγματοποιήσουν το κοινό τους όραμα για τη στρατηγική εταιρική σχέση τεχνολογίας».
Επίσης, χάραξαν μια νέα πορεία στη συνεργασία γύρω από την αγορά του διαστήματος. «Οι ηγέτες επικρότησαν την αυξανόμενη συνεργασία στη διαστημική επιστήμη και τις διαστημικές τεχνολογίες. Χαιρέτησαν την απόφαση της NASA και της ISRO να αναπτύξουν ένα στρατηγικό πλαίσιο για τη συνεργασία στις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις μέχρι το τέλος του 2023. Οι ηγέτες χαιρέτησαν την ανακοίνωση της NASA, σύμφωνα με την οποία θα παρέχει προηγμένη εκπαίδευση σε Ινδούς αστροναύτες, στο Διαστημικό Κέντρο Johnson στο Χιούστον του Τέξας, με στόχο την εγκατάσταση μιας κοινής προσπάθειας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2024».
Για τους ημιαγωγούς, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Εφοδιαστική Αλυσίδα και την Καινοτομία. «Αυτό θα προωθήσει τις εμπορικές ευκαιρίες, την έρευνα, το ταλέντο και την ανάπτυξη δεξιοτήτων», ανέφερε η δήλωση, χαιρετίζοντας την ανακοίνωση της Micron Technology να επενδύσει στην Ινδία.