Η Twitter συμφώνησε να συμμορφωθεί με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα fake news, τη ρωσική προπαγάνδα και το κυβερνοέγκλημα, αφού μια ομάδα αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφτασε στα κεντρικά γραφεία της για να ελέγξει την ικανότητά της να λειτουργεί νόμιμα στην Ευρώπη.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο Elon Musk, ο ιδιοκτήτης της Twitter, παραιτήθηκε από τον εθελοντικό Κώδικα Πρακτικής του ευρωπαϊκού μπλοκ για την παραπληροφόρηση.
Στην πρώτη άσκηση αυτού του είδους, επετράπη στους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εισέλθουν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, για να πραγματοποιήσουν μια εικονική άσκηση με το προσωπικό του Twitter και να δοκιμάσουν τους ελέγχους που εφαρμόζει γύρω από τη ρωσική προπαγάνδα, τα fake news και την εγκληματική δραστηριότητα.
Ο Thierry Breton, ο αρμόδιος επίτροπος για την επιβολή του νέου νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, χαιρέτισε το γεγονός ότι η εταιρεία συμφώνησε οικειοθελώς στη δοκιμή. Επανέλαβε την προειδοποίησή του προς όλες τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά για να τηρήσει τους νέους νόμους που τίθενται σε ισχύ τον Αύγουστο.
«Όταν πρόκειται για το διαδικτυακό έγκλημα, δεν μπορεί να υπάρχουν ημίμετρα. Οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να θέσουν τους απαραίτητους εσωτερικούς ελέγχους και πόρους, για να είναι έτοιμες για τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.
Οι νέοι νόμοι τίθενται σε ισχύ στις 25 Αυγούστου, αλλά οι φόβοι της ΕΕ ότι το Twitter μπορεί να μην συμμορφωθεί είχαν αυξηθεί, με έναν επίτροπο να προειδοποιεί την εταιρεία ότι μια δραστηριότητα «άγριας δύσης» δεν θα ήταν ανεκτή.
Σαράντα τέσσερις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google και της Facebook, συμμετέχουν στον κώδικα πρακτικής της ΕΕ, ο οποίος εισήχθη ως μέσο για να βοηθήσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να προετοιμαστούν για το επερχόμενο κανονιστικό πλαίσιο.
Η ΕΕ είχε προειδοποιήσει τον Musk ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η Twiter θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια πλήρης απαγόρευση στην Ευρώπη και με πρόστιμα που θα έφταναν ακόμη και το 6% των παγκόσμιων εσόδων της.