Οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε λογισμικό που στοχεύει στον αυτοματισμό των δικτύων, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 42% μεταξύ 2020 και 2022, φτάνοντας στα 6,21 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη διαχείριση των δεδομένων του δικτύου να αναγνωρίζεται ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση «Leading Suppliers in Network Automation Software» της Appledore Research.
Το 2020, η Appledore υπολόγισε την αξία της αγοράς network automation software (NAS) στα 4,36 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η πιο πρόσφατη έρευνά της, για το 2022, ανεβάζει το νούμερο στα 6,21 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως αναφέρεται, η αγορά είναι εξαιρετικά κατακερματισμένη, με τους παρόχους παραδοσιακού εξοπλισμού δικτύου (NEP) να ξεχωρίζουν στην κατάταξη: η Nokia είναι ο ηγέτης, με μερίδιο που φτάνει στο 13%, με την Huawei να βρίσκεται ακριβώς πίσω, με 12% – καμία άλλη εταιρεία δεν έχει διψήφιο μερίδιο.
Σύμφωνα με την Appledore, τα μερίδια αγοράς «συμπιέζονται» περαιτέρω, καθώς ο μεγάλος αριθμός των εταιρειών (συμπεριλαμβανομένων των Amdocs, Cisco, Netcracker, HPE και Oracle) που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά και που κατηγοριοποιούνται στην ομάδα «άλλες», αντιπροσωπεύουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των συνολικών επενδύσεων: από 37% το 2020, έχουν πλέον φτάσει σε 55% το 2022.
Οι ερευνητές –Patrick Kelly, Grant Lenahan, Francis Haysom και Robert Curran- σημειώνουν ότι εταιρείες όπως η Nokia, η Huawei και η Ericsson, βλέπουν πως τα μερίδια αγοράς τους μειώνονται καθώς αναπτύσσεται ο κλάδος, αντανακλώντας την αυξανόμενη επένδυση σε εργαλεία λογισμικού NAS που αναπτύσσονται από ανεξάρτητους προμηθευτές.
Το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς κατέχει το domain management, στο οποίο περιλαμβάνονται οι κλασικές λειτουργίες ενός δικτύου, όπως τα εργαλεία διαχείρισης και οι network controllers, δύο κατηγορίες που συνδυαστικά προσέλκυσαν επενδύσεις αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, αυξημένες κατά περίπου 25% από το 2020.
Ωστόσο, οι δαπάνες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για εργαλεία διαχείρισης δεδομένων δικτύου –εκείνων που εμπλέκονται στη συλλογή, αποθήκευση και παρουσίαση δεδομένων δικτύου κάθε είδους– αυξήθηκαν κατά 139% σε δύο χρόνια, ξεπερνώντας σε αξία τα 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2022. «Η συλλογή και η διαχείριση δεδομένων δικτύου είναι πλέον ένας ξεχωριστός, στρατηγικά σημαντικός τομέας δαπανών, απαραίτητος για την υποστήριξη των στόχων της αυτοματοποίησης», σημειώνεται σχετικά.
Ωστόσο, ενώ το τμήμα διαχείρισης δεδομένων δικτύου έχει αναπτυχθεί ταχύτερα, «το AIOps (Artificial Intelligence for IT Operations) είναι ίσως το τμήμα που βλέπει τις πιο σημαντικές τεχνικές εξελίξεις, με αναμφισβήτητα τον πιο βαθύ αντίκτυπο, στο μέλλον, στον τρέχοντα τρόπο λειτουργίας των CSP». Όπως τονίζει η Appledore, οι επενδύσεις σε λογισμικό αυτοματισμού δικτύου θα συνεχίσουν να αυξάνονται με σημαντικό ρυθμό προς το τέλος της δεκαετίας. «Οι πάροχοι δίνουν προτεραιότητα -και αυξάνουν- τις δαπάνες τους για την αυτοματοποίηση», τονίζεται χαρακτηριστικά.