Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε σήμερα το σχέδιο της, βάσει του οποίου θα εμποδίσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες από την ανάπτυξη ευαίσθητων τεχνολογιών, όπως οι υπερυπολογιστές, η τεχνητή νοημοσύνη και τα προηγμένα chipset, σε χώρες όπως η Κίνα.
Μέσω της European Economic Security Strategy, που παρουσίασε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, οι Βρυξέλλες βάζουν στο στόχαστρο τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες επενδύουν και εμπορεύονται στις διάφορες χώρες. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τις προτάσεις σε σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουνίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το έγγραφο αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στην Κίνα – αλλά είναι σαφές, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, ότι το Πεκίνο, μαζί με τη Ρωσία, είναι στο στόχαστρο. Η στρατηγική είναι «αγνωστικιστική», δήλωσε η Επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αλλά η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει ένα «γεωπολιτικό φίλτρο» κατά την αξιολόγηση των κινδύνων: «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις εξαρτήσεις στον εφοδιασμό από έναν συστημικό αντίπαλο όπως θα αντιμετωπίζαμε την εξάρτηση από έναν σύμμαχο».
Η von der Leyen τόνισε ότι «η Ευρώπη γίνεται η πρώτη μεγάλη οικονομία που καθορίζει μια στρατηγική για την οικονομική ασφάλεια». Ταυτόχρονα, η ίδια σημείωσε ότι η Κίνα παραμένει βασικός εταίρος απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή. Διαφορετικά, «η συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τις χώρες, αλλά και την Κίνα, είναι business as usual». Ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Josep Borrell, υπογράμμισε πως «δεν είμαστε σε συγκρουσιακή διάθεση με την Κίνα».
Μέσω της νέας στρατηγικής, οι Βρυξέλλες θα αξιολογήσουν τους στρατηγικούς κινδύνους και στη συνέχεια θα εξετάσουν ποια μέσα χρειάζονται για την αντιμετώπιση τους. «Όταν δεν ενεργούμε μαζί, είμαστε παιδική χαρά. Όταν ενεργούμε μαζί, είμαστε παίκτης», είπε η Vestager. Η ΕΕ θα προτείνει την ενίσχυση του ελέγχου σε τρεις τομείς: αναθεώρηση του ελέγχου εισερχόμενων επενδύσεων (έλεγχος του πότε ξένες εταιρείες αγοράζουν κρίσιμες εταιρείες ή υποδομές στην Ευρώπη), περισσότερη συνεργασία για τους ελέγχους των εξαγωγών (όταν εταιρείες της ΕΕ πωλούν προϊόντα όπως όπλα ή λογισμικό κατασκοπείας σε εχθρικές χώρες), και έλεγχος εξερχόμενων επενδύσεων.
Η Κομισιόν σχεδιάζει να νομοθετήσει για να σταματήσει τις εταιρείες από το να μετακινούν αλυσίδες εφοδιασμού για «προηγμένες τεχνολογίες» σε απολυταρχικά κράτη. Το σκεπτικό πίσω από αυτήν την κίνηση είναι ότι οι εταιρείες μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πνευματική ιδιοκτησία και την εθνική ασφάλεια, αναθέτοντας υπερβολικά μεγάλο μέρος των αλυσίδων εφοδιασμού τους σε χώρες όπως η Κίνα. Με το νέο νόμο, η ΕΕ θα μπορούσε να απαγορεύσει αυτές τις εξερχόμενες επενδύσεις, όταν βλέπει κινδύνους για την ασφάλεια.
Η ΕΕ αναφέρεται συγκεκριμένα στο «quantum computing», την «τεχνητή νοημοσύνη» και τους «προηγμένους ημιαγωγούς» ως τομείς στους οποίους θα μπορούσε να αποτρέψει το λεγόμενο outsourcing. Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα οριστικοποιήσει τη νέα πρωτοβουλία μέχρι το τέλος του έτους.