Καταναλωτικές ενώσεις από 13 ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η ΕΚΠΟΙΖΩ από την Ελλάδα- κάλεσαν τις Αρχές να ξεκινήσουν επείγουσες έρευνες γύρω από τους κινδύνους της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, και να επιβάλουν την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών.
Η έκκληση συνδυάζεται χρονικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της BEUC (European Consumer Organisation), με τη δημοσίευση μιας νέας έκθεσης από τη νορβηγική Forbrukerrådet (μέλος της BEUC) η οποία «ρίχνει φως στους πολλούς κινδύνους της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, στους υφιστάμενους κανόνες που μπορούν να προστατεύσουν τους καταναλωτές και στους κανόνες που πρέπει ακόμη να αναπτυχθούν».
Η Ursula Pachl, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της BEUC, δήλωσε: «Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη όπως το ChatGPT έχει προσφέρει κάθε είδους δυνατότητα για τους καταναλωτές, αλλά υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για το πώς αυτά τα συστήματα μπορεί να εξαπατήσουν, να χειραγωγήσουν και να βλάψουν τους ανθρώπους. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για τη διάδοση παραπληροφόρησης, τη διαιώνιση υφιστάμενων προκαταλήψεων που ενισχύουν τις διακρίσεις ή να χρησιμοποιηθούν για απάτη.
Καλούμε τις αρχές ασφάλειας, δεδομένων και προστασίας των καταναλωτών να ξεκινήσουν έρευνες τώρα και να μην περιμένουν άπραγες για κάθε είδους βλάβη των καταναλωτών προτού αναλάβουν δράση. Αυτοί οι νόμοι ισχύουν για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, είτε τροφοδοτούνται από AI είτε όχι, και οι αρχές πρέπει να τους επιβάλλουν».
«Παράλληλα, η ΕΕ επεξεργάζεται έναν νόμο που θα είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος κανονισμός στον κόσμο για την αντιμετώπιση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Είναι σημαντικό η ΕΕ να καταστήσει αυτόν τον νόμο όσο το δυνατόν πιο στεγανό για την προστασία των καταναλωτών. Όλα τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, χρειάζονται δημόσιο έλεγχο και οι δημόσιες Αρχές πρέπει να επανακτήσουν τον έλεγχο τους. Οι νομοθέτες πρέπει να απαιτήσουν ότι η παραγωγή από οποιοδήποτε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι ασφαλής, δίκαια και διαφανής για τους καταναλωτές».
Η BEUC αναφέρει πως απέστειλε αναφορά στις Αρχές ασφάλειας και προστασίας των καταναλωτών τον Απρίλιο, καλώντας τις να ξεκινήσουν έρευνες, λόγω του εύρους και της ταχύτητας στην ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και των πιθανών βλαβών που προκύπτουν από την ανάπτυξή τους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων έχει ήδη δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για να εξετάσει το ChatGPT.