Οι παλαιότεροι ημών και υμών θα θυμούνται την περιβόητη Α.Τ.Α. την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο πολλοί προσπαθούν ανεπιτυχώς να μιμηθούν σήμερα.
Η Α.Τ.Α. προέβλεπε την αυτόματη αύξηση των μισθών, αναλογική του τότε πληθωρισμού. Ο Ανδρέας έφυγε, ο πληθωρισμός έφυγε, η Α.Τ.Α. επίσης. Όπως όμως θα λέγαμε και στα memes, άλλο είναι η ΑΤΑ του 1982 και άλλο η Α.Τ.Α. του 2023.
Η Α.Τ.Α. λοιπόν επανέρχεται, αλλά μη βιαστείτε να πανηγυρίσετε και να βγείτε στους δρόμους μετά βαΐων και κλάδων.
Η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του σήμερα, θα δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να προσαρμόζουν τα συμβόλαια τους ανάλογα με τον πληθωρισμό.
Η ΕΕΤΤ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση για την θέσπιση της Α.Τ.Α. με το αιτιολογικό ότι «ο τομέας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών παρουσιάζει ιδιαίτερα ανελαστική λειτουργία προσαρμογής στις απότομες αυξομειώσεις τους κόστους λειτουργίας του, όπως διαμορφώνεται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τον υψηλό πληθωρισμό υπηρεσιών, υλικών και πρώτων υλών».
Στο σκεπτικό της ΕΕΤΤ αποσαφηνίζει στην πρότασή της ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών καλείται να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που συνεπάγονται οι έντονες πληθωριστικές τάσεις, κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας του ενεργειακού κόστους και των σημαντικών αυξήσεων των τιμών πρώτων υλών και υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, όπως οι επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G και των δικτύων Νέας Γενιάς (FTTH).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το έτος 2022 ο ετήσιος μέσος όρος του μηνιαίου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, μειώθηκε κατά 2,44%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του 2021 δηλαδή έγιναν φθηνότερες. Αντίθετα, μεταξύ 2021 και 2022, στο σύνολο των υπηρεσιών και αγαθών του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καταγράφηκε αύξηση, της τάξης του 9,65%.
Σχετικός μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής λειτουργεί σε χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία, ενώ σχετική πρόβλεψη υπάρχει επίσης στη Γαλλία και στην Ισπανία.
Τώρα, αν η πρόταση της ΕΕΤΤ περάσει και γίνει τελικά νόμος, τότε ίσως εφαρμοστεί από τους παρόχους, αν και μάλλον ο ανταγωνισμός θα απορροφήσει την όποια αύξηση, υπό μορφή προσφορών και ανταποδοτικών προγραμμάτων.