Η Meta υποστηρίζει οι «επιδοτήσεις» (fair share) από την πλευρά του Big Tech θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσπαθούν να πείσουν τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας να καλύψουν μέρος του κόστους για τις υποδομές.
Η Deutsche Telekom, η Orange, η Telefonica και άλλοι πάροχοι ασκούν πιέσεις, ώστε οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί να συμβάλουν στην ανάπτυξη των δικτύων 5G και της ευρυζωνικότητας, υποστηρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι υπεύθυνες για ένα τεράστιο μέρος της διαδικτυακής κίνησης που παρατηρείται στη Γηραιά ήπειρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαβούλευση στις αρχές του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το εάν το Big Tech θα πρέπει να επωμιστεί μέρος του κόστους.
Η πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει απορρίψει το σχέδιο για επιβολή τέλους δικτύου – κάτι που έχει γίνει γνωστό ως fair share. Στις χώρες που εναντιώθηκαν στην πρόταση, βάσει σχετικών δημοσιευμάτων, βρίσκονται οι Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Μάλτα και Ολλανδία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος εντοπίζονται μεταξύ των 10 χωρών που υποστήριξαν την ιδέα. Η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία είτε κράτησαν ουδέτερη στάση, είτε δεν υιοθέτησαν κάποια.
Εταιρείες όπως η Meta έχουν πει ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα των τηλεπικοινωνιών, υποστηρίζοντας ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν οι μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούνται από την πλευρά των τεχνολογικών εταιρειών. Οι telcos που θα λάβουν τέτοιου τύπου επιδοτήσεις θα πρέπει, επίσης, να βρεθούν αντιμέτωποι με ισχυρή ρυθμιστική εποπτεία, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδικασίας που θα διασφαλίζει ότι τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται μόνο για επενδύσεις δικτύου, όπως ανέφερε η Meta στη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η εταιρεία υποστήριξε ότι «η Κομισιόν θα πρέπει πρώτα να απαιτήσει από κάθε τηλεπικοινωνιακή εταιρεία που αναζητά επιδοτήσεις να αποδείξει ότι έχει πρώτα συνεργαστεί “καλή τη πίστη” με τους παρόχους εφαρμογών περιεχομένου, για να επιτύχει τεχνικές λύσεις χωρίς επιδοτήσεις». Πρόσθεσε ότι τυχόν επιδοτήσεις θα χορηγηθούν με διαγωνισμό, για να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα προς όλους τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων, όχι μόνο προς τους μεγάλους «παίκτες».
«Θα πρέπει να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στους κατεστημένους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων που λαμβάνουν το λειτουργικό ισοδύναμο των κρατικών προγραμμάτων διάσωσης, όπως η κατάργηση των μπόνους των στελεχών, τα ανώτατα όρια στις αποζημιώσεις, το πάγωμα των μερισμάτων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.