Οι τηλεπικοινωνιακές ρυθμιστικές Αρχές από όλο τον κόσμο συμφώνησαν σε νέες κατευθυντήριες γραμμές, για ένα «χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμο ψηφιακό μέλλον, για όλους». Οι νέες πολιτικές υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου της International Telecommunication Union (ITU) που πραγματοποιήθηκε στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου και ορίζουν ρυθμιστικά και οικονομικά κίνητρα για την τόνωση της ανάπτυξης ψηφιακών υποδομών.
«Η τεχνολογία προχωρά γρήγορα και δεν θα μας περιμένει να την προλάβουμε», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της ITU, Doreen Bogdan-Martin. «Η δέσμευση και η συμφωνία σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές δείχνουν το δρόμο προς τα εμπρός, διασφαλίζοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να ωφελήσει όλους τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας». Προκειμένου να προωθηθεί η καθολική και ουσιαστική συνδεσιμότητα, οι κατευθυντήριες γραμμές επικεντρώνονται σε ρυθμιστικές προσεγγίσεις για αγροτικές, μη εξυπηρετούμενες και υποεξυπηρετούμενες περιοχές, καθώς και για αναδυόμενες τεχνολογίες.
«Οι ΤΠΕ έχουν έρθει στο προσκήνιο των τομέων που προωθούν το κίνημα της βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο Amr Talaat, Υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφοριών (MCIT) της Αιγύπτου. «Η σημασία του Παγκόσμιου Συμποσίου για τις ρυθμιστικές Αρχές, που η Αίγυπτος είχε την τιμή να φιλοξενήσει φέτος, έρχεται ως πλατφόρμα για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, των ρυθμιστικών Αρχών τηλεπικοινωνιών, των ακαδημαϊκών και των πρωτοπόρων του κλάδου, τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες».
Οι νέες οδηγίες εντοπίζουν κίνητρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επέκταση της συνδεσιμότητας και την υποστήριξη της πρόσβασης, της υιοθέτησης και της χρήσης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Προσδιορίζουν, επίσης, «νέες, καινοτόμες, πρωτοποριακές, διατομεακές ψηφιακές πολιτικές και ρυθμιστικές αρχές που βασίζονται σε τεκμήρια, για την υποστήριξη ενός βιώσιμου ψηφιακού μέλλοντος για όλους τους ανθρώπους, παντού».
«Ο διάλογος μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των ρυθμιστικών Αρχών και της βιομηχανίας είναι κρίσιμος», δήλωσε ο Cosmas Zavazava, Διευθυντής του Γραφείου Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών της ITU. «Έχουμε όλοι έναν ρόλο να διαδραματίσουμε, για να επιταχυνθεί η επίτευξη των στόχων έως το 2030. Οι κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται στη συλλογική μας γνώση και την κοινή δέσμευσή μας να παρέχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να οδηγήσουμε την καθολική συνδεσιμότητα και τον βιώσιμο ψηφιακό μετασχηματισμό».