Η Ευρώπη υστερεί σε σύγκριση με άλλες περιοχές και χρειάζεται να επενδύσει μαζικά στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές για να επιτύχει τους ψηφιακούς στόχους, δήλωσε την Τρίτη ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, υπερασπιζόμενος το σχέδιο του «fair share», δηλαδή τη συνεισφορά του Big Tech στις επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και των 5G δικτύων.
«Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σταθερά πίσω από εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι καλύτερο να είσαι τηλεπικοινωνιακός πάροχος στις ΗΠΑ παρά στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Breton κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο.
«Όσον αφορά στην ανάπτυξη του 5G, η ΕΕ υστερεί σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου. Για να δώσουμε ορισμένους αριθμούς, η πληθυσμιακή κάλυψη του 5G είναι 95% στις ΗΠΑ έναντι 72% στην ΕΕ. Προσαρμοσμένες βάσει ΑΕΠ, οι επενδύσεις για το 5G στην ΕΕ είναι χαμηλότερες από σε άλλες περιοχές του κόσμου», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στο cloud computing, στην τεχνητή νοημοσύνη και στο network virtualisation. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και γι’ αυτό ξεκινάμε πρώτα με την υποδομή. Είναι η υποδομή μας, οι τηλεπικοινωνίες και η συνδεσιμότητα κατάλληλες για τις απαιτήσεις των ψηφιακών μας δεδομένων; Η απάντησή μου σήμερα είναι όχι», είπε ο Breton.
Την ίδια στιγμή, απέρριψε τους φόβους ότι η απαίτηση να πληρώνουν ορισμένοι χρήστες περισσότερα από άλλους, θα παραβίαζε τους κανόνες της ΕΕ σε σχέση με την ουδετερότητα του δικτύου, βάσει των οποίων όλοι οι χρήστες πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα. «Δεν θα αγγίξουμε την δικτυακή ουδετερότητα. Δεν είναι θέμα αλλαγής της δικτυακής ουδετερότητας. Αυτή είναι ενσωματωμένη στις αξίες μας και στην ψηφιακή μας δεκαετία, οπότε παρακαλώ σταματήστε να το λέτε αυτό».
Ο Breton, ο οποίος πραγματοποίησε δημόσια διαβούλευση για το θέμα, είπε ότι έλαβε 437 υποβολές. Μέχρι τα τέλη του Ιουνίου αναμένεται να εκδώσει έκθεση η οποία θα παρουσιάζει τα επόμενα βήματα. Οποιαδήποτε νομοθετική πρόταση πρέπει να συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές χώρες και τους νομοθέτες της ΕΕ, προτού καταστεί νόμος.