Η ολλανδική κυβέρνηση εντείνει την κριτική της για το «fair share» -το αίτημα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων της ΕΕ να ζητήσουν από τις εταιρείες του «Big Tech» να πληρώσουν για την ανάπτυξη του 5G και της ευρυζωνικότητας- λέγοντας ότι ο ισχυρισμός, σύμφωνα με τον οποίο η ανεξέλεγκτη κίνηση δεδομένων έχει αυξήσει τα κόστη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, δεν βασίζεται στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ολλανδίας, αντί για μια προσέγγιση «one-size-fits-all», όπως ένα τέλος που θα επιβάλλεται στις πλατφόρμες streaming video, θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει μια εργαλειοθήκη με διαφορετικά μέσα που θα στοχεύουν συγκεκριμένα θέματα, σε διαφορετικές χώρες. Τα σχόλια παρουσιάστηκαν σε έγγραφο που κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της συνάντησης των υπουργών τηλεπικοινωνιών στο Λουξεμβούργο, την Παρασκευή.
«Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με όλους αυτούς τους επίμονους ισχυρισμούς, η ισχυρή ανάπτυξη των δεδομένων δεν έφερε τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αντιμέτωπους με υψηλότερα κόστη δικτύου», αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα. «Αυτό συμβαίνει επειδή ο δικτυακός εξοπλισμός γίνεται όλο και πιο ισχυρός, με την ίδια τιμή. Παραλείποντας αυτήν την κρίσιμη εικόνα, προτείνεται ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει».
«Στην πραγματικότητα, το συνολικό κόστος του δικτύου παρέμεινε σταθερό, παρά τη σταθερά υψηλή ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών παρόχων έχουν βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία». «Η προστασία των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων δεν θα πρέπει να είναι από μόνη της στόχος, καθώς τα συμφέροντα των ευρωπαίων καταναλωτών και επιχειρήσεων θα πρέπει να προηγούνται», δήλωσαν οι Ολλανδοί, αναφερόμενοι στα έσοδα των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων της ΕΕ το 2021, που έφτασαν στα 188 δισ. ευρώ, έναντι των 9 δισ. του Netflix.
Η ολλανδική κυβέρνηση τόνισε ότι οι άμεσες πληρωμές δεν δικαιολογούνται, καθώς οι τελικοί χρήστες πληρώνουν ήδη για τη γραμμή τους, ενώ, παράλληλα, μια τέτοια παρέμβαση θα επηρέαζε τη λειτουργία του Διαδικτύου. Οι Ολλανδοί επέκριναν, επίσης, τις εκκλήσεις προς τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές Αρχές να χαλαρώσουν τους κανόνες για τις συγχωνεύσεις, ώστε να επιτρέψουν τη δημιουργία πολύ μεγάλων πανευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. «Δεν φαίνεται να υπάρχουν πειστικά οφέλη για την ευρύτερη κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.