Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας και την παραπληροφόρηση. Οι δύο εταίροι, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, προσπάθησαν να βρουν κοινά σημεία ενδιαφέροντος, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το μελλοντικό εμπόριο «πράσινων» αγαθών, με την Κίνα να αναδεικνύεται σε ένα βασικό ζήτημα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.
Άλλωστε, η ΕΕ και οι ΗΠΑ παραμένουν σημαντικοί γεωπολιτικοί και εμπορικοί εταίροι. Το διμερές εμπόριο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με πάνω από 1,55 τρισ. ευρώ το 2022, στα οποία περιλαμβάνονται πάνω από 100 δισ. ευρώ ψηφιακού εμπορίου. Με την ευκαιρία της υπουργικής συνόδου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιδιώξουν μια σειρά καίριων αποτελεσμάτων με τα οποία θα προωθηθεί η διατλαντική συνεργασία στους τομείς των αναδυόμενων τεχνολογιών, του βιώσιμου εμπορίου, της οικονομικής ασφάλειας και ευημερίας, της ασφαλούς συνδεσιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ψηφιακό περιβάλλον.
Όσον αφορά στα δίκτυα, αναφέρεται πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν επιταχύνει τη συνεργασία για την ανάπτυξη κοινού οράματος και οδικού χάρτη, για την έρευνα και την ανάπτυξη συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας 6G. Το 6G αναμένεται να αρχίσει να αντικαθιστά το 5G ως το κυρίαρχο εμπορικό πρότυπο κυψελοειδούς ασύρματης σύνδεσης έως το 2030. Μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν μελλοντικά use cases και πως έχουν σχεδιαστεί με βάση τις κοινές μας αξίες και αρχές. Για το σκοπό αυτό, και σε συνεννόηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, έχουμε αναπτύξει το 6G outlook. Περιλαμβάνει τα συμπεράσματα ενός διατλαντικού εργαστηρίου 6G, κατευθυντήριες αρχές, βασικά θέματα για ένα κοινό όραμα και επόμενα βήματα».
Στα συμπεράσματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν «τη σημασία των αναδυόμενων τεχνολογιών για την παγκόσμια ευημερία και ασφάλεια» και δήλωσαν ότι «δεσμεύονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να διερευνούν ευκαιρίες συνεργασίας στα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, ιδίως για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τις τηλεπικοινωνιακές τεχνολογίες πέρα από το 5G και το 6G και τους κβαντικούς υπολογιστές». Η ΕΕ σχεδιάζει να συμμετάσχει σε μια διεθνή συνάντηση υψηλού επιπέδου για το 6G που θα διοργανωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα φέτος, η οποία στοχεύει να ευθυγραμμίσει τις προσεγγίσεις για το 6G.
Οι δύο εταίροι αναφέρθηκαν στις πολιτικές της Κίνας στον τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και τις δυσμενείς επιπτώσεις που υπάρχουν στους εργαζόμενους στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «διερευνούν πιθανές συντονισμένες ενέργειες». Η Κίνα δέχεται κριτική ότι έχει κλείσει την αγορά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων για μη Κινέζους παραγωγούς και πως κάνει διακρίσεις σε βάρος ξένων κατασκευαστών κατά τη διάρκεια δημόσιων διαγωνισμών. Η δήλωση ανέφερε ότι η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη χειραγώγηση και την παραπληροφόρηση, φέρνοντας ως παραδείγματα τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι Βρυξέλλες τονίζουν πως θεωρούν την Κίνα εταίρο σε ορισμένους τομείς, οικονομικό ανταγωνιστή και στρατηγικό αντίπαλο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επαναβαθμονομήσει την πολιτική της για την Κίνα, αναγνωρίζοντας ότι ο συντονισμός με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απαραίτητος. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, σημείωσε ότι οι απόψεις των δύο πλευρών για την συγκεκριμένη χώρα συγκλίνουν όλο και περισσότερο, υπογραμμίζοντας ότι καμία από τις δύο δεν αναζητά αντιπαράθεση. «Αντίθετα, όλοι επωφελούμαστε από το εμπόριο και τις επενδύσεις με την Κίνα».
Οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα αναλάβουν δράση για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και των fact-checking οργανισμών σε τρίτες χώρες, ιδίως στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Τόνισαν, επίσης, ότι δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με την G7 για να συντονίσουν τη δράση γύρω από την αντιμετώπιση πράξεων οικονομικού εξαναγκασμού, που θα περιλαμβάνουν εμπορικούς περιορισμούς, τους οποίος η ΕΕ λέει ότι έχει επιβάλει η Κίνα στη Λιθουανία.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμμερίζονται την κοινή αντίληψη ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες, αλλά μπορούν επίσης να ενέχουν κινδύνους για τις κοινωνίες μας. Τα δύο μέρη παρουσίασαν τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του κοινού χάρτη πορείας του ΣΕΤ για αξιόπιστη ΤΝ και διαχείριση κινδύνων μέσω ειδικών ομάδων εμπειρογνωμόνων, οι οποίες εργάζονται κυρίως για να καθορίσουν πρότυπα και εργαλεία για αξιόπιστη ΤΝ. Στα επόμενα στάδια, οι εργασίες αυτές θα περιλάβουν στοιχεία που θα εστιάζονται στα συστήματα παραγωγικής ΤΝ.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει στις εργασίες τους για τους ημιαγωγούς, θέτοντας σε εφαρμογή συμφωνίες σχετικά με την έγκαιρη προειδοποίηση στην αλυσίδα εφοδιασμού και τη διαφάνεια των επιδοτήσεων. Έχουν καθιερώσει μηχανισμό για να προλαμβάνονται οι κούρσες επιδοτήσεων, έχουν επεκτείνει τη συνεργασία τους όσον αφορά τις αντίστοιχες νομοθετικές πράξεις τους για τα μικροκυκλώματα και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της έρευνας για την αντικατάσταση των ουσιών PFAS στις αλυσίδες εφοδιασμού των ημιαγωγών.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά τις εργασίες τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Συμφώνησαν σε ένα κοινό διεθνές πρότυπο όσον αφορά τα συστήματα φόρτισης μεγαβάτ για την επαναφόρτιση των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων. Αυτό θα διευκολύνει το διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις, μειώνοντας το κόστος κατασκευής και εγκατάστασης. Διατύπωσαν επίσης συστάσεις για τη χρηματοδοτούμενη από το κράτος υλοποίηση των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Και τα δύο μέρη έχουν επιταχύνει τη συνεργασία τους προς ένα κοινό όραμα και χάρτη πορείας της βιομηχανίας για τα συστήματα ασύρματων επικοινωνιών 6G και έχουν διαμορφώσει μια προοπτική για την τεχνολογία 6G, στην οποία καθορίζονται οι κατευθυντήριες αρχές και τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη αυτής της κρίσιμης τεχνολογίας.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να επιταχύνουν τη σταδιακή υλοποίηση ασφαλών και ανθεκτικών έργων συνδεσιμότητας σε τρίτες χώρες, ανακοινώνοντας σήμερα νέες πρωτοβουλίες στην Κόστα Ρίκα και στις Φιλιππίνες».