Σύμφωνα με την έκθεση Mobile Gender Gap Report που δημοσίευσε η GSMA, πάνω από 800 εκατομμύρια γυναίκες θα πρέπει να υιοθετήσουν το mobile internet, προκειμένου να καλυφθεί το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έως το 2030, σε όλες τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (Low- or Middle-Income Country – LMIC).
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ του αριθμού των ανδρών και των γυναικών που χρησιμοποιούν το mobile internet δεν θα καλυφθεί «χωρίς ενισχυμένη προσπάθεια από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων». Η πρόοδος στην κάλυψη του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων παραμένει στάσιμη, με τις γυναίκες στις προαναφερθείσες περιοχές να έχουν 19% λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν το mobile internet σε σύγκριση με τους άνδρες, κάτι που ισοδυναμεί με περίπου 310 εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες. Εάν το χάσμα παραμείνει αμετάβλητο, οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι 360 εκατομμύρια επιπρόσθετες γυναίκες θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το mobile internet μέχρι το τέλος της δεκαετίας, λιγότερο από το ήμισυ του στόχου των 800 εκατομμυρίων.
Σε άλλα βασικά ευρήματα, εντοπίζεται πως, αν και τα δύο τρίτα (61%) των γυναικών στις LMIC χρησιμοποιούν το mobile internet, ο ρυθμός υιοθέτησής έχει επιβραδυνθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά – με μόνο 60 εκατομμύρια γυναίκες να υιοθετούν το mobile internet το 2022, έναντι 75 εκατομμυρίων το 2021. Την ίδια στιγμή, 900 εκατομμύρια γυναίκες σε όλες τις LMIC εξακολουθούν να μην είναι «συνδεδεμένες», εκ των οποίων τα δύο τρίτα ζουν στη Νότια Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική.
Από τη στιγμή που θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα smartphone, η χρήση που πραγματοποιούν είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με εκείνη των αδρών. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες έχουν 17% λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να κατέχουν ένα smartphone στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 250 εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες. Υπάρχουν ακόμη 440 εκατομμύρια γυναίκες σε όλες τις LMIC που δεν έχουν κινητό τηλέφωνο και που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν.
Για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων που γνωρίζουν το mobile internet, τα κυριότερα εμπόδια στην υιοθέτηση εξακολουθούν να εντοπίζονται στην οικονομική προσιτότητα (κυρίως των κινητών τηλεφώνων), στον αλφαβητισμό και στις ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και στις ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία. Η πλειονότητα των ανδρών και των γυναικών που χρησιμοποιούν το mobile internet πιστεύουν ότι αυτό έχει συνολικά θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους και το χρησιμοποιούν καθημερινά, με μικρή διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.
Όπως τονίζει η GSMA, «οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας κατάφεραν να μειώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην κινητή τηλεφωνία, υιοθετώντας τεκμηριωμένες, στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών των γυναικών και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν στην υιοθέτηση και χρήση του mobile internet. Όμως, για την πλήρη αντιμετώπιση του ζητήματος και την επίτευξη ουσιαστικής προόδου, θα απαιτηθεί μεγαλύτερη εστίαση και στοχευμένη δράση από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς».