Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον εξαμηνιαίο κατάλογο των ξένων χωρών που παρουσιάζουν προβληματικές πολιτικές γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα. Ένα από τα ζητήματα που επισημαίνονται είναι η έλλειψη «μπλοκαρίσματος» ιστοσελίδων με «πειρατικό» περιεχόμενο – κάτι που θεωρείται ένα αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης του ζητήματος.
Η έκθεση είναι αντίστοιχη με τον αμερικανικό κατάλογο «Special 301». Ο κύριος στόχος του είναι να εντοπίσει χώρες «προτεραιότητας» στις οποίες παρουσιάζεται έλλειψη προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και brands, στοχεύοντας σε βελτιώσεις μέσα στα επόμενα χρόνια.
«Η πειρατεία πνευματικών δικαιωμάτων παραμένει μείζον ζήτημα για τους ευρωπαϊκούς δημιουργικούς τομείς. Το πρόβλημα παραμένει ευρέως διαδεδομένο και αχαλίνωτο σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, καθώς και η Βραζιλία, παρά τις θετικές εξελίξεις που αναφέρονται σε αυτήν την έκθεση», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η συγκεκριμένη έκθεση απαριθμεί δεκατρείς χώρες συνολικά, με την Κίνα να επιλέγεται ως η μεγαλύτερη προτεραιότητα. «Προτεραιότητα 2» αποτελούν οι Ινδία, Ινδονησία, Ρωσία, Τουρκία, Ουκρανία και «προτεραιότητα 3» οι Αργεντινή, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Μαλαισία, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Ταϊλάνδη
«Η επιβολή, τόσο όσον αφορά στις διαδικτυακές όσο και τις φυσικές αγορές, παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς της ΕΕ αναφέρουν την αναποτελεσματική επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ως ένα από τα κύρια προβλήματα, ιδίως στο διαδικτυακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού ιστοτόπων».
«Ορισμένες ενδιαφερόμενες πλευρές αναφέρονται στην έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων σε διοικητικό ή ποινικό επίπεδο για τον αποκλεισμό ιστότοπων που παραβιάζουν [το νόμο] και σημειώνουν ότι δεν είναι εύκολα διαθέσιμα τα ασφαλιστικά μέτρα κατά των μεσαζόντων», τονίζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπάρχουν, επίσης, χώρες που έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στο μέτωπο του αποκλεισμού τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας, για παράδειγμα, διέταξε τους τοπικούς διαδικτυακούς παρόχους να αποκλείσουν περισσότερα από 3.500 προβληματικά domain names.
Συνολικά, η έκθεση της Κομισιόν παρουσιάζει πολλά κοινά σημεία με την αντίστοιχη των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες. Εντούτοις, μια αξιοσημείωτη διαφορά είναι ότι η τελευταία δεν περιλαμβάνει ούτε μία αναφορά σε μπλοκάρισμα ιστοτόπων.