Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η παρουσίαση του κοινού πιλοτικού προγράμματος των MOMus και Cisco για το Σύστημα Διαχείρισης Δεδομένων Τοποθεσίας Επισκεπτών το οποίο αναβαθμίζει την εμπειρία των επισκεπτών στα μουσεία.
Στη συζήτηση – παρουσίαση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Νικόλ Καζαντζίδου, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Θούλη Μισιρλόγλου, ο Senior Vice President and Global Innovation Officer, Guy Diedrich, η International Sales Partner & Operations Wipelot Teknoloji Sanayi, Selen Ozerdem, ο Client Executive για τον δημόσιο τομέα της Cisco Ελλάδας και Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S), Νίκος Λαμπρογεώργος και ο General Manager Sales & System Integration, Space Hellas, Γιάννης Αναστασάκος.
Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, DT&S της Cisco με έδρα τη Θεσσαλονίκη σχεδίασε σε συνεργασία με τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) το σύστημα διαχείρισης επισκεψιμότητας μουσείων το οποίο υλοποιήθηκε από την Space Hellas S.A., Gold Certified Partner της Cisco και βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στην Αποθήκη Β1, στην Προβλήτα Α’, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα αποτελεί το πρώτο τέτοιο έργο της Cisco παγκοσμίως.
Το Σύστημα Διαχείρισης Δεδομένων Τοποθεσίας Επισκεπτών, παρέχει πληροφορίες και αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την περιηγητική συμπεριφορά, τα μοτίβα και τις τάσεις των επισκεπτών. Πιο αναλυτικά, το πιλοτικό έργο των Cisco/MΟΜus, περιλαμβάνει τα παρακάτω:
- Παροχή δεδομένων διαχείρισης σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με τις κινήσεις των επισκεπτών στον χώρο καταγράφοντας την περιοχή που επισκέπτονται και την διάρκεια του χρόνου που αφιερώνουν στα εκθέματα
- Γρήγορο, ασφαλές και αξιόπιστο δίκτυο WiFi 6, και σύστημα εντοπισμού θέσης σε πραγματικό χρόνο, υψηλής ακρίβειας (RTLS)
- Ασύρματο δίκτυο για τη χρήση νέων τύπων εφαρμογών, όπως AR/VR, wayfinding και άλλων, καθώς και προσφορά δωρεάν WiFi
- Δυνατότητα των επισκεπτών να συνδέονται οπουδήποτε και οποτεδήποτε
- Προσαρμογή του συστήματος σε διαρκώς μεταβαλλόμενους εκθεσιακούς χώρους και κάλυψη όλων των χώρων του μουσείου, κλειστών και ανοικτών
Για το πιλοτικό έργο VLDMS χρησιμοποιήθηκε εξοπλισμός Cisco: τα Cisco Catalyst 9100 Access Points, Cisco Catalyst σειρά 9800 Wireless Controllers και Cisco Catalyst 9000 Switches. Η ασύρματη υποδομή ενισχύθηκε με εξοπλισμό τεχνολογίας UWB της Wipelot για την ακριβέστερη συλλογή δεδομένων τοποθεσίας και χρόνου των επισκεπτών.
Με στόχο την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών μέσων στη διαμόρφωση του σύγχρονου εκθεσιακού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της μουσειακής εμπειρίας, η Cisco και το MOMus μέσα από το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα θέλησαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ενός ενδεχομένως εξελιγμένου εκθεσιακού βιώματος για τους επισκέπτες των μουσείων. Η υλοποίηση του πιλοτικού έργου αποτελεί απόδειξη της δυνατότητας της τεχνολογίας να συμβάλει στη βελτίωση του μουσειολογικού σχεδιασμού και της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών, προσφέροντας παροχές προστιθέμενης αξίας και δημιουργώντας εν τέλει συμπεριληπτικούς χώρους που απευθύνονται σε πολλαπλά κοινά.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε: «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι εποπτευόμενοι φορείς του επενδύουν στην τεχνολογία, όχι μόνο για έργα ψηφιοποίησης αρχείων, συλλογών και ξεναγήσεων αλλά και για την αναβάθμιση της φυσικής εμπειρίας των επισκεπτών έτσι ώστε τα μουσεία να μπορούν να επιτελέσουν το σύγχρονο ρόλο στους και το σύγχρονο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους έργο. Το συγκεκριμένο πιλοτικό έργο, καινοτομεί διεθνώς και εντάσσεται απόλυτα σε αυτή την λογική και φιλοσοφία».
Η Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Θούλη Μισιρλόγλου σημείωσε: «Η σημασία ενός συστήματος Διαχείρισης Δεδομένων Τοποθεσίας Επισκεπτών είναι δεδομένη, όσο και η σημασία της πιλοτικής λειτουργίας του. Για τα μουσεία του 21ου αιώνα, η συμμετοχικότητα είναι από τα κρισιμότερα θέματα της ατζέντας τους. Η πιο ουσιαστική και σε βάθος αναγνώριση των προτιμήσεων του κοινού, μέσα από το ψηφιακό ίχνος που αφήνουν οι επισκέπτες, φαίνεται να καθίσταται μια μεγάλη δυνατότητα. Η σε βάθος αξιοποίηση του συστήματος και η ερμηνεία των δεδομένων ευελπιστώ ότι θα προκαλέσουν αναστοχαστικές συζητήσεις ανάμεσα στους επαγγελματίες των μουσείων και θα μας επιτρέψουν ή θα μας αναγκάσουν ίσως να αναθεωρήσουμε πολλές βεβαιότητές μας, προκειμένου να συμβάλουμε πιο δραστικά στην αλλαγή της μουσειακής εμπειρίας».
O Client Executive -για τον δημόσιο τομέα- της Cisco Ελλάδας και Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, DT&S της Cisco, Νίκος Λαμπρογεώργος υπογράμμισε: «Η CISCO επενδύει διαχρονικά στη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που ενισχύουν τη δυναμική του ψηφιακού μετασχηματισμού και παράλληλα των συνδέουν με την κοινωνία και τον άνθρωπο. Με την υλοποίηση του Προγράμματος για το Σύστημα Διαχείρισης Δεδομένων Τοποθεσίας Επισκεπτών Μουσείων, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι ο Πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο στο οποίο η καινοτομική τεχνολογία δημιουργεί μια αναβαθμισμένη και διαδραστική εμπειρία η οποία μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο ουσιαστικής διασύνδεσης με τις νέες γενιές.»