Οι ηγέτες των χωρών της G7 ζήτησαν το Σάββατο την ανάπτυξη και υιοθέτηση διεθνών τεχνικών προτύπων, σε σχέση με την «αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, αναγνώρισαν ότι οι προσεγγίσεις για την επίτευξη «του κοινού οράματος και του στόχου της αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ποικίλλουν», τονίζοντας ότι η διαχείριση της «ψηφιακής οικονομίας θα πρέπει να συνεχίσει να ενημερώνεται σύμφωνα με τις κοινές δημοκρατικές μας αξίες».
Η συμφωνία ήρθε αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εκπροσωπείται στην G7, πλησίασε περισσότερο αυτόν τον μήνα στη θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, που ενδέχεται να αποτελέσει τον πρώτο ολοκληρωμένο νόμο γύρω από την AI στον κόσμο.
«Θέλουμε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να είναι ακριβή, αξιόπιστα, ασφαλή και να μην εισάγουν διακρίσεις, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους», δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
Οι ηγέτες της G7 αναφέρθηκαν στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, που έγινε ευρέως γνωστή μετά την επιτυχία του ChatGPT, λέγοντας ότι πρέπει να κάνουν «αμέσως απολογισμό των ευκαιριών και των προκλήσεων της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης».
Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων συμφώνησαν την Παρασκευή να δημιουργήσουν ένα υπουργικό φόρουμ με το όνομα «Hiroshima AI process» για να συζητήσουν γύρω από ζητήματα σε σχέση με τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η παραπληροφόρηση, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η σύνοδος κορυφής ακολούθησε μια ψηφιακή συνάντηση των υπουργών της G7 τον περασμένο μήνα, όπου οι χώρες -ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς- δήλωσαν ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν έναν κανονισμό τεχνητής νοημοσύνης «που θα βασίζεται στον κίνδυνο».