Το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα της απερχόμενης κυβέρνησης.
Η ψηφιοποίηση του κράτους αναγκαία για την επιβίωση της χώρας στο σύγχρονο γίγνεσθαι ξεκίνησε, ενώ η πανδημία και οι νίκες που σημειώθηκαν στο πεδίο των ψηφιακών υπηρεσιών εκπαίδευσαν τους πολίτες και γεννούν τη προσδοκία για τη συνέχεια.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ως επικεφαλής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει δηλώσει πως «μένουν πολλά να γίνουν», συμπληρώνοντας «ξέρουμε πλέον πόσα είναι και τι χρειάζεται να γίνει για το καθένα».
Όπως έχει προσδιοριστεί από αρμόδιο υπουργείο, μέσω του προγράμματος «Μίτος», τη δημιουργία δηλαδή του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών, το κράτος σε όλα του επίπεδα, παρέχει 5.500 υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις.
Στο gov.gr έχουν «κρεμαστεί» περίπου 1550. Ο λογαριασμός λέει ότι απομένουν άλλες 4.000 υπηρεσίες προς ψηφιοποίηση.
Στην ψηφιοποίηση του δημοσίου ρόλο κλειδί διαδραματίζει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το στοίχημα είναι να καταφέρει να ολοκληρώσει τον μεγάλο όγκο των έργων που έχει αναλάβει.
Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης του δημοσίου χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2026. Η αγορά ήδη επισημαίνει ότι καταγράφονται δυσκολίες στην επίτευξη του στόχου.
Όπως σημειώνουν στελέχη των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) η νέα κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα δώσουν στην ΚτΠ και τους υπόλοιπους φορείς που εκτελούν τα έργα επιπλέον εργαλεία για να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί.
Η ΚτΠ διαχειρίζεται περί τα 340 έργα ΤΠΕ σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4,3 δις. ευρώ.
Τους επόμενους 6 μήνες σχεδιάζει την προκήρυξη έργων, αξίας 300 εκατ. ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα έργα υπό ωρίμανση από την ΚτΠ είναι συνολικού προϋπολογισμού 898 εκατ., σε αξιολόγηση – ανάθεση 805 εκατ. και σε φάση της δημοσίευσης του διαγωνισμού 26 εκατ. ευρώ.
Το θέμα της συνδεσιμότητας, της ανάπτυξης δηλαδή δικτύων υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης στο internet, είναι επίσης κρίσιμο.
Σημαντική καθυστέρηση έχει σημειώσει η υπογραφή των συμβάσεων εκτέλεσης του Ultra-Fast Broadband (UFBB), έργο ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 884 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε περιοχές της περιφέρειας που δεν υφίσταται εμπορικό ενδιαφέρον.
Την ίδια στιγμή τα έργα ενίσχυσης της ζήτησης για ψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο internet (αναγκαία στην αγορά) που χρηματοδοτούνται επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Οι διαδικασίες για το Smart Readiness, συνολικού ύψους 100 εκατ. για τη μετατροπή 120.000 κτηρίων σε «έξυπνα» με επιχορήγηση των εργασιών μέσω κουπονιού και το Gigabit Voucher, επίσης ύψους 100 εκατ., που αφορά στην επιδότηση της σύνδεσης στο internet νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ταχύτητα download τουλάχιστον 250 Mbps και άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps, έχουν ξεκινήσει, ωστόσο και εδώ χρειάζεται να γίνει αγώνας δρόμου για να φτάσουν στην υλοποίησή τους.