Οι ηγέτες της G7 ζήτησαν τη διαμόρφωση «προστατευτικών κιγκλιδωμάτων» γύρω από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, σε μια σύνοδο κορυφής του γκρουπ που αποτελείται από τους ηγέτες των επτά πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη και που φέρνει, για πρώτη φορά, την αναδυόμενη τεχνολογία στο τραπέζι των συζητήσεων του.
«Τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης για τους πολίτες και την οικονομία είναι μεγάλα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών της G7 στη Χιροσίμα. «Ταυτόχρονα, πρέπει να συμφωνήσουμε σε προστατευτικά κιγκλιδώματα για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ, αντικατοπτρίζοντας τις δημοκρατικές μας αξίες». «Θέλουμε τα συστήματα AI να είναι ακριβή, αξιόπιστα, ασφαλή και να μην εισάγουν διακρίσεις, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους».
Ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Rishi Sunak, είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να προσφέρει οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη και να μεταμορφώσει τις δημόσιες υπηρεσίες, εφόσον χρησιμοποιείται «με ασφάλεια και με προστατευτικά κιγκλιδώματα», συμπληρώνοντας πως «η τεχνολογία εξελίσσεται γρήγορα και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι κανονισμοί μας μπορούν και αυτοί να εξελιχθούν». Ο Sunak πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με τους συμμάχους της για να συντονίσει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της κατάλληλης ρύθμισης γύρω από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.
Οι κυβερνήσεις εξετάζουν όλο και περισσότερο τον τρόπο με τον οποία θα ρυθμίσουν την ραγδαία ανάπτυξη που παρουσιάζουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Οι νομοθέτες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε ένα αυστηρό σύνολο κανόνων σε σχέση με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών σε chatbots όπως το ChatGPT. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ και η εποπτική αρχή ανταγωνισμού της Μεγάλης Βρετανίας, ανέφεραν ότι θα επανεξετάσουν την αναπτυσσόμενη βιομηχανία.
Άλλωστε, οι υπουργοί ψηφιακών και τεχνολογικών θεμάτων από τα κράτη της G7 συναντήθηκαν στην Ιαπωνία τον περασμένο μήνα, όπου συμφώνησαν σε γενικές συστάσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, σε μια συνάντηση που σχεδιάστηκε για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής των ηγετών αυτού του Σαββατοκύριακου.
«Επιβεβαιώνουμε ότι οι πολιτικές και οι κανονισμοί της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικές και να βασίζονται σε εννέα δημοκρατικές αξίες, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων», ανέφερε η ανακοίνωση των υπουργών.
«Επίσης, επαναβεβαιώνουμε ότι οι πολιτικές και οι κανονισμοί της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να βασίζονται στον κίνδυνο και να προσανατολίζονται στο μέλλον, για να διατηρηθεί ένα ανοιχτό και ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης που μεγιστοποιεί τα οφέλη της τεχνολογίας για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, ενώ μετριάζει τους κινδύνους της».