Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) εξέδωσε μια «παγκόσμια έκκληση», με στόχο την αύξηση των δεσμεύσεων για την ψηφιοποίηση του κόσμου, από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026.
Η έκκληση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει μια στόχευση για αύξηση του επιπέδου των διαθέσιμων πόρων, «για καθολική και ουσιαστική συνδεσιμότητα και ψηφιακό μετασχηματισμό», στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Η ανακοίνωση του προαναφερθέντος στόχου πραγματοποιήθηκε χθες, 17 Μαΐου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας.
«Η τεχνολογία βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας, αλλά τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας εξακολουθούν να είναι απρόσιτα για πάρα πολλούς ανθρώπους», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της ITU, Doreen Bogdan-Martin. «Εάν βλέπουμε σοβαρά την ψηφιοποίηση του κόσμου με τρόπο που είναι ουσιαστικός και βιώσιμος, πρέπει να αναλάβουμε δράση για να επιταχύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό για όλους».
Η έκκληση της ITU προς τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνει μια εκστρατεία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 από τον συνασπισμό Partner2Connect, με στόχο την κινητοποίηση άμεσης χρηματοδότησης ή άλλων συνεισφορών για έργα συνδεσιμότητας σε χώρες που καταγράφουν τη χαμηλότερη ανάπτυξη. Από τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη δεσμευτεί συνολικά, το Partner2Connect εντόπισε δεσμεύσεις ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ).
Τα Ηνωμένα Έθνη ορίζουν τις ΛΑΧ ως χώρες που έχουν χαμηλά επίπεδα εισοδήματος και αντιμετωπίζουν σοβαρά διαρθρωτικά εμπόδια σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Η ψηφιακή επανάσταση είναι μια καθοριστική δύναμη της εποχής μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres.
Σύμφωνα με στοιχεία της ITU, 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παρέμειναν offline το 2022. Το χάσμα που διαχωρίζει τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες από τον υπόλοιπο κόσμο διευρύνεται σε βασικούς τομείς, όπως η πρόσβαση, οι ψηφιακές δεξιότητες και η οικονομική προσιτότητα. Αν και οι 46 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη φιλοξενούν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού που παραμένει offline, το Διαδίκτυο θεωρείται προσιτό μόνο σε δύο από αυτές.