Ο Δημήτρης Ράμναλης, CEO της GeoSense, μιλάει στο Infocom για την χρήση της τεχνολογίας των drones στην γεωπληροφορική, για την υποστήριξη που προσφέρουν σε διάφορα επαγγέλματα, για το θέμα της εκπαίδευσης και για τα ερευνητικά έργα στα οποία λαμβάνει μέρος η συγκεκριμένη εταιρεία.
Μιλήστε μας για την GeoSense, την πορεία της μέχρι σήμερα και τις υπηρεσίες που προσφέρει στην ελληνική αγορά.
Η GeoSense, από το 2002 μέχρι σήμερα, προσφέρει στην αγορά ολοκληρωμένες λύσεις που σχετίζονται με το αντικείμενο της γεωπληροφορικής καθώς και της παραγωγής και διαχείρισης χωρικών δεδομένων. Το «μακρινό» 2011 εισήγαγε το πρώτο εναέριο μη επανδρωμένο σύστημα για επαγγελματική χρήση στην Ελλάδα, ενώ σήμερα προσφέρουμε λύσεις που περιλαμβάνουν μη επανδρωμένα συστήματα τύπου drone και ROV, δέκτες GNSS, 3D επίγεια και airborne lidar, συστήματα γεωεπισκόπισης, θερμοκάμερες, συστήματα παρακολούθησης πανίδας, ειδικό τεχνικό λογισμικό, λογισμικό φωτογραμμετρίας. Eπιπρόσθετα, παρέχουμε υπηρεσίες εκπαίδευσης στην απόκτηση δεξιοτήτων σχετικών με τα παραπάνω.
Ως αποτέλεσμα της υψηλής εξειδίκευσης των ανθρώπων μας, η GeoSense αποτελεί σήμερα έναν σημαντικό, στο αντικείμενό της, παράγοντα της ελληνικής αγοράς, έχοντας στο ενεργητικό της πρωτιές και συνεργασίες με μεγάλους οίκους του εξωτερικού και διευρυμένο πελατολόγιο που αγγίζει τους 3.500 πελάτες, μεταξύ των οποίων υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί, αποκεντρωμένες διοικήσεις και οργανισμοί κοινής ωφελείας, υπηρεσίες ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, και, φυσικά, ιδιωτικές εταιρείες και επαγγελματίες μηχανικοί.
Πώς εξελίσσεται η αγορά των «επαγγελματικών» drones; Ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει, ποιες οι εξελίξεις από το νομοθετικό πλαίσιο;
Αν και ο όρος «επαγγελματικά» drones δεν είναι ξεκάθαρος, μιας και αυτό που ενδιαφέρει είναι η χρήση και ο εξοπλισμός τους, εντούτοις μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η εισαγωγή των drones σε διάφορα επαγγέλματα αυξάνεται διαρκώς. Τα drones υποστηρίζουν επαγγέλματα και εργασίες όπως η τοπογραφία, η χαρτογράφηση, η παραγωγή ψηφιακών διδύμων, η επιθεώρηση κατασκευών και βιομηχανίας, η γεωργία, η έρευνα και διάσωση, η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων και δεδομένων που σχετίζονται με αέριους ρύπους, οι κινηματογραφήσεις, το real estate και προσεχώς θα δούμε μεταφορές αντικειμένων, ενδεχομένως και ανθρώπων.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο χώρος εργασίας των drones είναι ο εναέριος χώρος, ο οποίος είναι ένας αυστηρά κανονικοποιημένος και ρυθμισμένος, τουλάχιστον για τα επανδρωμένα αεροχήματα. Τα τελευταία χρόνια περνάμε σε μια νέα πραγματικότητα, όπου από μια κατάσταση μη εποπτείας της χρήσης των drones και στο ενδιάμεσο ενός εθνικού ρυθμιστικού κανονισμού, καταλήγουμε σε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό ο οποίος εφαρμόζεται σταδιακά και που ως στόχο έχει την πλήρη ένταξη των drones στον εναέριο χώρο με ασφάλεια, εποπτεία και διαδικασίες.
Προφανώς, αν και κανονιστικά βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, όταν θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία θα δημιουργηθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ώθηση της επιχειρηματικότητας γύρω από τα drones σε νέα επίπεδα. Εξάλλου, όπως συνηθίζεται, το όποιο ρυθμιστικό – κανονιστικό πλαίσιο έπεται της τεχνολογικής εξέλιξης.
Δραστηριοποιείστε γύρω από την γεωπληροφορική. Ποια η χρήση των drones σε αυτόν τον κλάδο; Τι προσφέρουν, ποια τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και ποια η ζήτηση που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας;
Η χρήση της τεχνολογίας των drones στην γεωπληροφορική είναι πλέον πολυδιάστατη και εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια εξέλιξης ενός έργου. Τόσο από το πρώτο στάδιο της μελέτης -για το οποίο γίνεται συλλογή και επεξεργασία φωτογραμμετρικών δεδομένων με σκοπό την τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής- όσο και κατά τη διαδικασία της κατασκευής του έργου, τα drones συμβάλλουν στην μετρητική τεκμηρίωση της εξέλιξής του και της προόδου των εργασιών. Επίσης, συμβάλλουν τα μέγιστα και στην παραγωγή των ψηφιακών διδύμων, δηλαδή των εικονικών τρισδιάστατων μοντέλων, όχι μόνο των κατασκευών, αλλά ακόμη και ολόκληρων πόλεων.
Σαφώς δεν αντικαθιστούν καθολικά τον πιο παραδοσιακό εξοπλισμό γεωπληροφορικής, όπως, για παράδειγμα, τα τοπογραφικά όργανα ή τους δέκτες GNSS, εξοπλισμοί που επίσης εξελίσσονται τεχνολογικά. Ωστόσο, η χρήση των drones προτιμάται, όπου αυτή είναι εφικτή, μιας και αυξάνει την παραγωγικότητα και μειώνει το κόστος εργασιών, παράγοντες που, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο πλήθος επιλογών και τις ολοένα και πιο προσιτές τιμές κτήσης, είναι και οι βασικοί λόγοι της συνεχούς αύξησης της ζήτησης, τόσο από ιδιωτικούς όσο και από δημόσιους φορείς.
Καθώς λειτουργείτε και το δικό σας εκπαιδευτικό κέντρο, ποιο το ενδιαφέρον που υπάρχει για εκπαίδευση στον συγκεκριμένο τομέα; Ποια η ζήτηση, οι ευκαιρίες καριέρας, τα skills που απαιτούνται;
Το ενδιαφέρον αναφορικά με την εκπαίδευση και την εισαγωγή του κοινού στο χώρο των drones -ή αλλιώς Συστημάτων μη Επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)- σχετίζεται θα έλεγα με τα όρια της ανθρώπινης φύσης. Η πτήση ήταν πάντα προνόμιο των πουλιών και των «θεών» μέχρι την εμφάνιση των ιπτάμενων μηχανών, που συνεχίζουν και εξελίσσονται μέχρι σήμερα. Ως προϊόν τεχνολογίας αιχμής, τα drones έγιναν γρήγορα πολύ δημοφιλή -χαρίζοντας τρόπον τινά στους «κοινούς θνητούς» την εμπειρία μιας πτήσης- και αύξησαν το ευρύτερο ενδιαφέρον προς το χώρο της αεροπορίας, που είναι και ο φυσικός χώρος ενός drone.
Η ζήτηση για εκπαίδευση είναι πλέον αυξημένη, κυρίως λόγω αντικειμενικών αναγκών που προκύπτουν από την χρήση τέτοιων συστημάτων, σε διάφορους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς τομείς. Η ζήτηση για εξειδικευμένο πιστοποιημένο προσωπικό αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και τη συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας των drones. Μαζί με τη ζήτηση αυξάνονται και οι απαιτήσεις, καθώς είναι απαραίτητη μία συστηματική σε μέθοδο και βάθος εκπαίδευση, που παρέχει τη βάση των δεξιοτήτων χειρισμού ενός drone, μεταδίδοντας παράλληλα το αεροπορικό πνεύμα ασφάλειας και ορθής χρήσης. Σε αυτό ακριβώς είναι προσηλωμένο το εκπαιδευτικό μας κέντρο, GeoSense UAS Academy (επίσημα κατά EASA Πιστοποιημένο και Αδειoδοτημένο από την Y.Π.Α. Εκπαιδευτικό Κέντρο Χειριστών ΣμηΕΑ) ένα από τα πρώτα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Δώστε μας μια εικόνα και από τα ερευνητικά έργα στα οποία λαμβάνετε μέρος. Ποιες είναι οι καινοτόμες εφαρμογές που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, ποια τα επόμενα βήματα; Συνδυαστικά και με τις νέες τεχνολογίες, ποιες οι καινοτόμες χρήσεις που θα έχουν τα επαγγελματικά drones στο μέλλον;
Κατά την παρούσα φάση η GeoSense, πιστή στους ερευνητικούς στόχους που έχει θέσει για τη δεκαετία που διανύουμε και εξελίσσοντας συνεχώς το RnD τμήμα της, συμμετέχει σε περισσότερα από δέκα ευρωπαϊκά και εθνικά έργα έρευνας και ανάπτυξης, συνεργαζόμενη με γνωστά και καταξιωμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εργαστήρια, αλλά και εταιρίες απ’ όλη την Ευρώπη.
Τα έργα αυτά, ως πολυεπίπεδα τεχνολογικά, ερευνητικά αλλά και εμπορικά προϊόντα, έρχονται να συγκεράσουν τεχνολογίες αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), το διαδίκτυο υπηρεσιών και πραγμάτων (internet of services, internet of things), η μηχανική μάθηση (machine learning), οι τεχνολογίες φωνής, οι τεχνολογίες ανάπτυξης ολοκληρωμένων συστημάτων μη επανδρωμένων οχημάτων, οι τεχνολογίες τηλεπισκόπησης και σύγχρονης φωτογραμμετρίας, αλλά και οι τεχνολογίες και υπηρεσίες οι οποίες εντάσσονται τεχνολογικά και επιχειρηματικά στο μοντέλο DaaS (Drone-as-a-Service), όπως επιθεωρήσεις υποδομών και κατασκευών, ανίχνευση/εντοπισμός πυρκαγιών, ρύπων, αποτίμηση φυσικών καταστροφών, επιθεώρηση αγρών, υγείας καλλιεργειών.
Στην GeoSense πιστεύουμε ότι το μοντέλο DaaS, με ενσωματωμένες όλες τις παραπάνω τεχνολογίες αιχμής, αποτελεί το άμεσο επόμενο βήμα και τάση στον χώρο των drones για επαγγελματική χρήση, με έντονο οικονομικό, περιβαλλοντικό αλλά και κοινωνικό αντίκτυπο, μέσω καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών που θα απευθύνονται σε τομείς όπως το περιβάλλον, η υγεία, η ασφάλεια, η προστασία αγαθών, περιουσιών και προσώπων, η αποτίμηση και κυρίως η πρόληψη φυσικών καταστροφών, αλλά και σε επιστημονικούς τομείς όπως η μηχανική, η γεωλογία, η γεωργία, κ.ά.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την GeoSense, οι επόμενοι στόχοι που έχετε θέσει;
Συνεχίζοντας την παροχή ολοκληρωμένων καινοτόμων προϊόντων, εφαρμογών και λύσεων νέων τεχνολογιών, προχωρούμε παράλληλα στην επέκταση των ερευνητικών ανησυχιών μας, στην αναζήτηση και διεύρυνση νέων στρατηγικών συνεργασιών και στην ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών στα προϊόντα μας, με εξωστρεφή διάθεση, έτσι ώστε η εταιρεία να συνεχίσει να καινοτομεί και να αποτελέσει έναν βασικό παίκτη στη διεθνή σκακιέρα των μη επανδρωμένων οχημάτων, έτοιμη να αντιμετωπίσει το μέλλον που είναι ήδη εδώ!