Η ΕΕ σχεδιάζει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο Διαδικτύου για να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα με τη Γεωργία και να μειώσει την εξάρτηση από γραμμές που διασχίζουν τη Ρωσία, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για ευπάθειες στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το καλώδιο, που θα κοστίσει 45 εκατομμύρια ευρώ, θα συνδέει τα κράτη μέλη της ΕΕ με τον Καύκασο μέσω διεθνών υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα, φτάνοντας σε μήκος τα 1.100 χιλιόμετρα. Το έργο έχει στόχο να μειώσει «την εξάρτηση από την επίγεια συνδεσιμότητα οπτικών ινών που διέρχονται μέσω της Ρωσίας», όπως σημειώνεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλούνται οι πηγές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΕ και η Γεωργία αναγνώρισαν από το 2021 την ανάγκη εγκατάστασης υποθαλάσσιων καλωδίων για τη βελτίωση της διαδικτυακής συνδεσιμότητας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να δίνει ώθηση στο έργο, δεδομένων των «ασταθών και μη ασφαλών συνδέσεων», όπως δήλωσε άτομο με γνώση του προτεινόμενου σχεδίου.
Τα τηλεπικοινωνιακά καλώδια έχουν έρθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω των παγκόσμιων ανησυχιών σε σχέση με την κατασκοπεία, καθώς οι χερσαίες γραμμές και οι σταθμοί όπου τα υποβρύχια καλώδια φτάνουν στην ξηρά θεωρούνται ευάλωτα σε υποκλοπές από κυβερνητικούς οργανισμούς και hackers.
Οι ανησυχίες για σκόπιμη δολιοφθορά υποθαλάσσιων καλωδίων και άλλων θαλάσσιων υποδομών έχουν επίσης αυξηθεί μετά τις πολλαπλές εκρήξεις στον Nord Stream τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δύο καλώδια στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας κόπηκαν το 2021 και το 2022, πυροδοτώντας ανησυχίες για κακόβουλες επιθέσεις.
Περίπου το 99 τοις εκατό της διηπειρωτικής διαδικτυακής κίνησης -δεδομένα, μηνύματα, email και βιντεοκλήσεις – μεταδίδεται μέσω περισσότερων από 400 ενεργών υποθαλάσσιων καλωδίων που εκτείνονται σε 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Όπως προειδοποίησε πρόσφατα ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα μπορούσε να βάλει στο στόχαστρο υποθαλάσσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων αγωγών φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιακών καλωδίων, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ως μέρος της αντιπαράθεσής της με τη Δύση.
Ο David Cattler, assistant secretary general του ΝΑΤΟ για τις πληροφορίες και την ασφάλεια, δήλωσε ότι η Ρωσία «χαρτογραφεί» την υποδομή των συμμάχων της Ουκρανίας, τόσο στην ξηρά όσο και στον βυθό της θάλασσας. Οι στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας διαθέτουν «σημαντικούς πόρους» που θα μπορούσε να αναπτύξει ο Vladimir Putin για την επιτήρηση υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κατασκοπευτικών πλοίων», πρόσθεσε ο Cattler.