Η Siemens Ελλάδος διοργάνωσε πρόσφατα επίσκεψη με πελάτες από τον κλάδο της βιομηχανίας στο CERN με στόχο να παρουσιάσει τις εγκαταστάσεις της μεγαλύτερης μηχανής που έχει δημιουργήσει ποτέ ο άνθρωπος και η οποία αξιοποιεί hardware και software εξοπλισμό και λύσεις από τη Siemens. Στη φετινή επίσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών ΕΛΒΑΛ, MELCER και AKATT.
Το CERN, το οποίο βρίσκεται σε ένα βορειοδυτικό προάστιο της Γενεύης στην Ελβετία, αποτελεί το μεγαλύτερο εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Το εργαστήριο παρέχει επιστημονικές εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας που επιτρέπουν στους φυσικούς να διερευνήσουν τη θεμελιώδη φύση της ύλης και των δυνάμεων που δρουν πάνω της, όπως οι τεράστιες μηχανές που επιταχύνουν μικροσκοπικά σωματίδια σε χρόνο μικρότερο από την ταχύτητα του φωτός. Τα πειράματα για την ανίχνευση αυτών των σωματιδίων πραγματοποιούνται μέσα από διεθνείς συνεργασίες με φυσικούς.
Στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης αξιοποίησης των πόρων του, το CERN εξέτασε την αξιοποίηση συστημάτων Εποπτικού Ελέγχου & Απόκτησης Δεδομένων (SCADA – Supervisory Control & Data Acquisition), για το Σύστημα Ελέγχου Ανιχνευτών (DTS – Detector Control System) των πειραμάτων του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC – Large Hadron Collider). Τα συστήματα SCADA χρησιμοποιούνται γενικά για βιομηχανικές διεργασίες με τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όσον αφορά την κλίμακα, τον κατανεμημένο χαρακτήρα και τη λειτουργικότητα. Οι μεγάλοι ανιχνευτές του LHC, καθώς και τα περιφερειακά συστήματά τους, αποτελούν πολύ απαιτητικές εφαρμογές για ένα σύστημα SCADA, καθώς είναι πιθανό να περιέχουν περισσότερα από 1.000.000 κανάλια ελέγχου εισόδου/εξόδου. Επομένως, θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα κατανεμημένο σύστημα ελέγχου.
Ύστερα από διαγωνισμό με περισσότερα από 100 συστήματα ελέγχου από διάφορους κατασκευαστές, το SCADA της Siemens, SIMATIC WinCC Open Architecture (WinCC OA) με τις προηγμένες του τεχνολογικές ικανότητες βγήκε ως ξεκάθαρος νικητής και υιοθετήθηκε από το εργαστήριο του CERN. Το WinCC OA επιλέχθηκε για μια σειρά από χαρακτηριστικά όπως η ευελιξία του, το scalability, την υποστήριξη διαφόρων λειτουργικών συστημάτων (Windows, Linux) και το device-orientation που ταιριάζει με τον τρόπο που οι ερευνητές μοντελοποιούν τα δεδομένα τους, μεταξύ άλλων.
Η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του CERN πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τη Siemens, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας των κεντρικών της εταιρείας με το εργαστήριο. Στο πλαίσιο της φετινής επίσκεψης, ο Ανδρέας Κομνηνός, Vertical Sales Manager, Digital Industries, Siemens Α.Ε., που συνόδεψε τους εκπροσώπους των ελληνικών εταιρειών, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που η εταιρεία μας συνεργάζεται με ένα ερευνητικό ίδρυμα που κάθε μέρα πραγματοποιεί καινοτόμες ανακαλύψεις τόσο σε υποατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο γένεσης του ίδιου του σύμπαντος. Τα συστήματα SCADA είναι ευρέως διαδεδομένα στη βιομηχανία, οπότε σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι η παρουσίαση ίσως του πιο υπερσύγχρονου SCADA στον κόσμο, σε συνεργάτες που αξιοποιούν αυτές τις τεχνολογίες στις δικές τους επιχειρήσεις».