Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Πανεπιστήμιο του Μαυρικίου προσομοίωσαν τη διαρροή σημάτων από πύργους κινητής τηλεφωνίας, με στόχο να προσδιορίσουν τι θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν εξωγήινοι πολιτισμοί από κοντινά αστέρια – συμπεριλαμβανομένου του αστέρα του Μπάρναρντ, που βρίσκεται έξι έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, διαπίστωσε ότι μόνο οι πιο προηγμένοι τεχνολογικά πολιτισμοί θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τα τρέχοντα επίπεδα διαρροής από τους πύργους κινητής. Ωστόσο, καθώς οι περισσότεροι εξωγήινοι πολιτισμοί, εφόσον υπάρχουν, θα αποκτούν πιο ευαίσθητα συστήματα λήψης και καθώς προχωράμε προς πιο ισχυρά συστήματα στη Γη, η ανιχνευσιμότητα της ανθρωπότητας από άλλα νοήμονα όντα θα γίνεται ολοένα και πιο πιθανή.
Ο καθηγητής Mike Garrett, Team Leader του έργου και Διευθυντής του Jodrell Bank Center for Astrophysics στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε: «Έχω ακούσει πολλούς συναδέλφους να προτείνουν ότι η Γη γίνεται όλο και πιο ήσυχη τα τελευταία χρόνια – έναν ισχυρισμό που πάντα αμφισβητούσα». «Αν και είναι αλήθεια ότι έχουμε λιγότερους ισχυρούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς πομπούς, ο πολλαπλασιασμός των συστημάτων κινητής σε όλο τον κόσμο είναι σημαντικός». Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ κάθε σύστημα από μόνο του αντιπροσωπεύει σχετικά χαμηλή ισχύ, το συνδυασμένο φάσμα δισεκατομμυρίων τέτοιων είναι σημαντικό.
«Οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε περισσότερους από εκατό χιλιάδες δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά και πέρα από αυτήν πριν από το τέλος της δεκαετίας, με τον καθηγητή να αναφέρει πως, εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, «θα μπορούσαμε να γίνουμε εύκολα ανιχνεύσιμοι από οποιονδήποτε προηγμένο πολιτισμό με τη σωστή τεχνολογία».
Οι προσομοιώσεις δείχνουν, επίσης, ότι τα σήματα κινητής περιλαμβάνουν μια σημαντική συμβολή από αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, κάτι που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί μια «συναρπαστική εξέλιξη» και φέρνει στο προσκήνιο την επιτυχία της ηπείρου να παρακάμψει το στάδιο ανάπτυξης σταθερής τηλεφωνίας και να μεταβεί απευθείας στην ψηφιακή εποχή.
Η Dr Nalini Heeralall-Issur, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μαυρικίου, δήλωσε: «Κάθε μέρα μαθαίνουμε περισσότερα για τα χαρακτηριστικά των εξωπλανητών μέσω διαστημικών αποστολών όπως το Kepler και ο Transiting Exoplanet Survey Satellite, με περαιτέρω πληροφορίες για το διάστημα από το τηλεσκόπιο James Webb. Πιστεύω ότι υπάρχει κάθε πιθανότητα προηγμένοι πολιτισμοί να βρίσκονται εκεί έξω και κάποιοι μπορεί να είναι ικανοί να παρατηρήσουν την ανθρωπογενή διαρροή σημάτων που προέρχεται από τη Γη».
Η ερευνητική ομάδα επιθυμεί να επεκτείνει την έρευνά της ώστε να συμπεριλάβει και άλλους τομείς, όπως τα ισχυρά πολιτικά και στρατιωτικά ραντάρ, τα νέα ψηφιακά συστήματα, τα δίκτυα Wi-Fi, οι μεμονωμένες φορητές συσκευές και το σμήνος των δορυφορικών αστερισμών ου εκτοξεύεται σε χαμηλή τροχιά, όπως το Starlink του Elon Musk.