Όπως προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα μπορούσε να βάλει στο στόχαστρο υποθαλάσσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων αγωγών φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιακών καλωδίων, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ως μέρος της αντιπαράθεσής της με τη Δύση.
Ο David Cattler, assistant secretary general του ΝΑΤΟ για τις πληροφορίες και την ασφάλεια, δήλωσε ότι η Ρωσία «χαρτογραφεί» την υποδομή των συμμάχων της Ουκρανίας, τόσο στην ξηρά όσο και στον βυθό της θάλασσας. Οι στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας διαθέτουν «σημαντικούς πόρους» που θα μπορούσε να αναπτύξει ο Vladimir Putin για την επιτήρηση υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κατασκοπευτικών πλοίων», πρόσθεσε ο Cattler.
«Βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο για τις υποδομές ζωτικής σημασίας στην Ευρώπη και δυνητικά τη Βόρεια Αμερική – να μπαίνουν στο στόχαστρο της Ρωσίας ως μέρος του πολέμου της κατά της Ουκρανίας», συμπλήρωσε. Ο Cattler υπογράμμισε ότι τα υποθαλάσσια καλώδια, που μεταφέρουν το 95 τοις εκατό της διαδικτυακής κίνησης, βρίσκονται, επίσης, σε κίνδυνο. «Οι Ρώσοι είναι πιο δραστήριοι». «Οι περιπολίες τους στον Ατλαντικό είναι τις περισσότερες φορές σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια». Τα ρωσικά πλοία «πήραν περισσότερα ρίσκα» στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα, πρόσθεσε.
Μετά τις εκρήξεις στον Nord Stream, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο ερευνών σε τρεις διαφορετικές χώρες, το ΝΑΤΟ δημιούργησε ένα νέο «πυρήνα» στην έδρα του στις Βρυξέλλες, για να συντονίσει τις προσπάθειες σε σχέση με την προστασία των υποθαλάσσιων υποδομών. Καμία από τις έρευνες δεν έχει καταλήξει ακόμη στο ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση, αλλά οι αρχικές υποψίες στις δυτικές κυβερνήσεις «δείχνουν» προς τη Ρωσία. Ο επικεφαλής του νέου «πυρήνα», αντιστράτηγος Hans-Werner Wiermann, είπε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό απέδειξε τον «σαφή και παρόντα κίνδυνο που αντιμετωπίζει η κρίσιμη υποθαλάσσια υποδομή μας».
Η εξάρτηση της Δύσης σε τέτοιες υποδομές αυξάνεται, πρόσθεσε ο Wiermann, λόγω των ροών δεδομένων μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων που ενισχύονται, όπως και της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εντείνει τις ναυτικές περιπολίες ως απάντηση στην αυξημένη απειλή, σημείωσε ο ίδιος, και οι στρατοί συντονίζονται στενότερα με τους φορείς εκμετάλλευσης υποδομών του ιδιωτικού τομέα για να ενισχύσουν το επίπεδο της ασφάλειας.
«Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πόσο εξαρτημένοι είμαστε συλλογικά από έναν περιορισμένο αριθμό καλωδίων οπτικών ινών που σχηματίζουν τη σπονδυλική στήλη του Διαδικτύου και συνδέουν ηλεκτρονικά τις ηπείρους μας», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μόλις 400 τέτοια υποθαλάσσια καλώδια στον κόσμο και πως τα μισά από αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «κρίσιμες» υποδομές. «Συνολικά πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μέρα». «Αυτά τα καλώδια είναι ένα οικονομικό λυχνάρι».
Φωτογραφία από NATO North Atlantic Treaty Organization, υπό Creative Commons