Τρόποι και προϋποθέσεις αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, παρουσιάστηκαν στη συζήτηση «Το Μέλλον του Κράτους στην Ψηφιακή Εποχή» που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Tony Blair Institute for Global Change στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Στη συζήτηση μετείχε διαδικτυακά ο Slava Banik, επικεφαλής ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων της Ουκρανίας, που παρουσίασε το επιτυχημένο πρόγραμμα ψηφιοποίησης της ουκρανικής κυβέρνησης. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να δρούνε προληπτικά» σημείωσε ο Slava Banik. «Στην Ουκρανία, στρατηγική μας είναι να παρέχουμε όσο το δυνατό περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες μέσα από την ίδια εφαρμογή και αυτό μας βοήθησε πολύ στο να εξαπλώσουμε την απήχηση τα τελευταία τρία χρόνια. Οι δικές μας λύσεις έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Εσθονία μία από τις πιο προηγμένες χώρες στην τεχνολογία. Η Ρωσία επιτέθηκε με πύραυλο σε εγκατάσταση αποθήκευσης δεδομένων τις πρώτες ημέρες της εισβολής, για αυτό για εμάς είναι καλή πολιτική να αποθηκεύουμε τα δεδομένα μας σε χώρες του εξωτερικού.»
«Το cloud είναι game changer για τις κυβερνήσεις, τα πλεονεκτήματα όταν μεταφέρονται στο cloud είναι πολλά» σημείωσε ο Matis Pellerin, Αντιπρόεδρος για τις Παγκόσμιες Κυβερνητικές Υποθέσεις της Oracle και συνέχισε λέγοντας ότι: «ωστόσο εγείρει πολλά ερωτήματα, κυρίως αν υπάρχει εμπιστοσύνη στον πάροχο του cloud. Το πιο σημαντικό για τις κυβερνήσεις είναι να αποφασίσουν ποια αρχεία θα είναι απόρρητα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοντέλα cloud με διαφορετικά επίπεδα ελέγχου για τις κυβερνήσεις. Τώρα έχουν αρχίσει να χτίζονται ειδικά cloud αποκλειστικά για τις κυβερνήσεις. Διαφορετικής ευαισθησίας δεδομένα πρέπει να έχουν διαφορετικά επίπεδα ασφάλειας. Οι κυβερνήσεις δεν είναι, ούτε χρειάζεται να είναι ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια, αυτό είναι δουλειά των παρόχων, οι κίνδυνοι πρέπει να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται από τις εταιρείες που διαφυλάττουν τα δεδομένα με χρήση νέων τεχνολογίας και ΤΝ.»
Τις δυσκολίες για την Ευρώπη να χτίσει τα δικά της συστήματα cloud παρουσίασε ο Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής Software Engineering στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Δεν είναι εύκολο να χτίσει κανείς το δικό του cloud» είπε «αλλά το να βασίζεσαι σε άλλους ενέχει κινδύνους κυρίως σε περιόδους γεωπολιτικής ταραχής. Ακόμα και αν ένα cloud χτιστεί στην Ευρώπη, πρέπει να εμπιστεύεσαι τους εταίρους γιατί κάποια μέρη του cloud θα έχουν αναπτυχθεί εκτός Ευρώπης».
«Στην Ευρώπη θα έπρεπε να είχαμε κοινούς κανόνες ώστε κάποια συστήματα να δια-λειτουργούν» υποστήριξε η Νίκη Τσούμα, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ. «Ένα καλό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα ψηφιακών ιατρικών φακέλων που δίνει τη δυνατότητα σε ασθενείς να έχουν πρόσβαση στους φακέλους τους σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Πρέπει πρώτα να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα εργαλεία ΑΙ που έχουμε ήδη και μετά να δούμε πώς θα εισάγουμε νέα εργαλεία όπως το Chatgpt».
Τη συζήτηση συντόνισε ο Jakub Jaworowski, Διευθυντής του Tony Blair Institute for Global Change, ενός οργανισμού που υποστηρίζει τις κυβερνήσεις σε κρίσιμα θέματα όπως στρατηγική, πολιτικές και εισαγωγή στις νέες τεχνολογίες και το πώς πρέπει να απαντήσουν οι κυβερνήσεις σε θέματα όπως η κυβερνοασφάλεια, η ΤΝ και η θωράκιση των κρατικών υπηρεσιών.