Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) γιόρτασε την 30ή επέτειο από τη διάθεση του World Wide Web ως κοινό κτήμα (public domain).
Πριν από 30 χρόνια (και μερικές ημέρες), στις 30 Απριλίου του 1993, το CERN έκανε μια σημαντική ανακοίνωση: ο Walter Hoogland και ο Helmut Weber, Διευθυντής Έρευνας και Διευθυντής Διοίκησης, αντίστοιχα, αποφάσισαν να διαθέσουν δημόσια το εργαλείο που είχε προτείνει για πρώτη φορά ο Tim Berners-Lee το 1989, ώστε να επιτρέψει σε επιστήμονες και ινστιτούτα από όλο τον κόσμο, που εργάζονταν πάνω σε δεδομένα από το CERN, να μοιραστούν πληροφορίες με ακρίβεια και ταχύτητα. Φυσικά, εκείνη την εποχή, δεν γνώριζαν πως αυτή η απόφαση θα άλλαζε τον κόσμο.
Εκείνη την ημέρα, το CERN διέθεσε το World Wide Web στο κοινό. Σήμερα, αποτελεί αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της καθημερινής μας ζωής: σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, την ITU, περισσότεροι από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι -τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού- βασίζονται στο διαδίκτυο, για μια σειρά δραστηριοτήτων και εργασιών.
«Οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι η δημόσια κυκλοφορία του ήταν το καλύτερο πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε και η πηγή της επιτυχίας του», λέει ο Walter Hoogland, συνυπογράφων του εγγράφου που διακήρυξε την δημόσια διάθεση του Web. «Εκτός, φυσικά, από τον ίδιο τον Παγκόσμιο Ιστό!»
Η κυκλοφορία του World Wide Web ξεκίνησε με ένα εσωτερικό έγγραφο, που απευθύνθηκε «σε όποιον μπορεί να αφορά» και υπογράφεται από τους Hoogland και Weber. Το έγγραφο αναφέρει ότι «το CERN παραιτείται από όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για αυτόν τον κώδικα», καθώς επίσης και ότι «παρέχεται άδεια σε οποιονδήποτε να τον χρησιμοποιήσει, να τον αντιγράψει, να τον τροποποιήσει και να τον αναδιανείμει».
Ωστόσο, καθώς η έννοια του open source βρισκόταν υπό ανάπτυξη, το 1994, η επόμενη έκδοση του λογισμικού διατέθηκε με άδεια ανοιχτού κώδικα, σε αντίθεση με μια κυκλοφορία «public domain». Αυτό σήμαινε ότι το CERN εξακολουθούσε να διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά όποιος επιθυμούσε μπορούσε να χρησιμοποιήσει και να τροποποιήσει ελεύθερα το Web.
Η διάθεση του World Wide Web στο κοινό, όπως αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωση, το CERN, «του επέτρεψε αναμφισβήτητα να εξελιχθεί στον γίγαντα που είναι σήμερα. Το να γίνει δωρεάν και προσβάσιμο από όλους είναι μια κίνηση που αντικατοπτρίζει τις βασικές αξίες του CERN για ανοιχτή συνεργασία προς όφελος της κοινωνίας».